Magyarország 1925. évi úszóbajnoksága

Bárány István 1 p. 1.4 mp.-es új rekord alatt győzött a 100 m. gyorsúszás bajnokságban. – Gáborffy 1 p. 2.4 mp.-el egyéni rekordot úszott. – Bartha Károly csak négytized mp.-el maradt el rekordjától a 100 m. hátúszó bajnokságban. – Jung közepes idővel nyerte a mellúszóbajnokságot. – A hölgyúszók ma sem érték el a standardot. – 1925-re nincsenek hölgybajnokok.

A nyári szezon legnagyobb sportbeli sikere feltétlenül a MUSz nevéhez fűződik, amely a kétnapos bajnoki versenyben a legjobb úszóinkat állította starthoz és amellett megrendezte az egy év óta hőn óhajtott találkozást az olimpiai bajnok francia válogatott vízipólócsapattal.

Az úszószámok mind fényesen sikerültek, szép versenyeket láthattunk, kitűnő eredményeket értünk el, egy országos rekord is megdőlt, amely ismét az egriek büszkeségének, Bárány Istvánnak a nevéhez fűződik.

Az öt bajnoki szám közül a 100 méteres hátúszás váltott ki nagyobb izgalmat, mert a célig bizonytalan volt, hogy ki lesz a győztes. Barthán látszottak a szombati versenyt követő fáradság nyomai, nem volt teljesen fitt és így Bitskey II-t csak nagy küzdelem árán tudta legyőzni. A fordulókat végig együtt vették és Bartha csak jobb finisével tudott egy karcsapásnyi előnnyel a célba érni. Bitskey II. jobb időt úszott, mint amit hivatalosan mértek. A francia Zeibig nem játszott szerepet.

Szép verseny volt a 100 méteres gyorsúszás, amelyben a betegségéből teljesen felépült Gáborffy egyéni rekordot úszva, meg tudta szorítani az egy perces időhöz mindjobban közeledő Bárányt, aki 17 mp. alatt úszta végig az első hosszt, a második fordulónál 40 mp.-et mutatott a stopper óra és a 100 méternél az összes órák 1 p. 1.4 mp.-et mutattak. A nemrég felállított rekordját ismét kéttized másodperccel javította meg. Padon, a franciák rekordere, az ötödik helyen végzett.

A mellúszóbajnokságot a favorit Jung biztosan, küzdelem nélkül nyerte Barta ellen. Amilyen szép eredményeket értek el a férfiúszók, olyan gyengén szerepeltek a hölgyúszóink. A három bajnokság közül egynek sincsen védője, mert a tornán kívül levő hölgyúszók egyik számban sem érték el a standardot.

A szombaton leúszott gyorsúszóbajnokságban Sipos Manci csak kéttized másodperccel maradt el a kötelező időtől, tegnap azonban a mell- és hátúszásban Molnár Ella és Melegh Ilonka másodpercekkel.

Magyarország 1925. évi úszóbajnokságai

100 méteres mellúszás. (Standard 1 p. 25 mp. – Egyúttal Demján Oszkár emlékverseny.)
Bajnok: Jung Frigyes (NSC) 1 p. 20.4 mp.
2. Barta István (III. ker. TVE) 1 p. 23.4 mp.
3. Hegedűs István (BEAC) 1 p. 27.4 mp.

4 induló. A két első az első fordulóban együtt volt. A táv második felében Jung nyugodt, kiadós tempóival elkúszott és finisét fokozva, biztosan győzött.

100 m. hátúszás. (Standard 1 p. 23 mp. – Egyúttal Klausz Imre emlékverseny.)
Bajnok: Bartha Károly (NSC) 1 p. 15.8 mp.
2. Bitskey Aladár (MESE) 1 p. 16.9 mp.
3. Klausz József (MTK) 1 p. 20.4 mp.

7 induló. A két első együtt megy, sőt a második fordulót is együtt veszik. Az utolsó 33 egyharmad méteren Bartha hatalmas finissel győzött karcsapással. Bitskey ideje jobb volt, mint amit hirdettek.

100 m. gyorsúszás. (Standard: 1 p. 9 mp. – Egyúttal Las Torres Béla emlékverseny.)
Bajnok: Bárány István (MESE) 1 p. 1.4 mp. Országos rekord!
2. Gáborffy Antal (NSC) 1 p. 2.4 mp. (egyéni rekord)
3. Szigritz Géza (MESE) 1 p. 5 mp.
4. Magyar Gusztáv (MTK)
5. Padou Henry (E. de N. T.)

7 induló. Pompás verseny. Az első fordulóban kevéssel Bárány van elől, a második fordulóban együtt vannak Bárány és Gáborffy de Bárány az utolsó 33 ½ méteren ellenállhatatlan rössel tör előre és magyar rekordidő alatt győz. Gáborffy egyéni rekordot úszott és jól tartotta magát nagy ellenfelével szemben.

Hölgyúszó bajnokságok

100 méteres mellúszás.(Standard 1 p. 35 mp.)
1. Molnár Ella (Bajai SE) 1 p. 37 mp.
2. Vermes Edith (Esztergom) 1 p. 39 mp.
3. Stieber Lotti (MAC) 1 p. 41.8 mp.

6 induló Molnár csak az utolsó hosszban jött fel az első helyre. Addig a helyezettek felváltva vezettek. Molnár nem érte el a standardot.


100 méteres hátúszás.
(Standard: 1 p. 35 mp.)
1. Melegh Ilonka (III. ker. Kisosz) 1 p. 39 mp.
2. Sipos Manci (NSC) 1 p. 43 mp.

2 induló. Sipos Manci a táv első felében vezetett, de Melegh nyugodtan úszva, legyőzte. A győztes a standardot nem érte el és így nem bajnok.