Az első magyar-francia válogatott vízipóló-mérkőzés

Magyarország – Franciaország 7:2 (1:0)

Bíró: Delahaye (Belgium).

Franciaország: Zurflu (Libellule-Perol (C. d. Nageurs de la Seine), Fibbe (Pupilles des Neptune de Tourcoing) - Padou (E. d. u. Tourcoing) – Gruaz (S. C. Univ. des France), Desmettre (Tourcoing), Mayand (Libellule).
Magyarország: Barta (III. ker. TVE) – Fazekas (FTC), Ivády (MAC) – Keserű II. (FTC) – Wenk (FTC), Keserű I. (III. ker. TVE), Homonay II. (III. ker. TVE).

A bajnoki miting versenyszámait úgy fél 7 óra tájban megszakították s előbb óriási izgalom, majd halálos csönd közepette helyezkedett el fölállásra a két csapat. Az angolokat az olimpiászon legyőző magyar és a világbajnokságban győztes francia csapat küzdelme a legnagyszerűbb sportot nyújtotta.

Kezdésre a magyar csapat lép fel támadóan. A franciák az első percben már faultolnak, de a kitűnő bíró minden csekélységet megtorol. A közbelépésre van alkalma bőven, mert Wenk faultolja a francia hátvédet. A szabaddobás Keserű II-hez kerül, aki érthetetlenül messze dobja a labdát pályán kívül. A taccsdobásból a franciák vezetnek támadást, de Keserű II. szereli Gruazt.

A labdát Homonnay II. Keserű II-höz juttatja, aki a kapura lő, holott Wenk biztos góllövő helyzetben áll – Homonnayt faultolják s a megítélt szabaddobás Wenkhez, tőle pedig Keserű I-hez kerül. Keserű csavar, de a kapufa és a francia csodakapus, Zurflu szépen védi. A változatosság okából Keserű II. enyhén faultol, sőt Padouval is szembe száll.

A labda a pálya közepétől hol francia, hol pedig a magyar kapu felé repül. A változatos játéknak az Ivády által elkövetett fault vet véget. Ivády a jámbor Desmettert nyomja víz alá. Ezért Padou akar bosszút állni, a labdával megszökik, a kapura is lő, de Barta védi. Nem sokkal később Padou fél pályán túlról csavarral a kapura küldi a labdát, ami hajszálnyira megy mellé. Wenk is kapu felé csavar egy labdát, de az kapufát talál.

A játék közel három percig szünetel, mert Keserű II-nek felszakad a szemhéja, de visszatér a pályára. Korner a javunkra. Fazekas egy leadással addig késik, amíg Wenk a francia kaput két méteren közelíti meg, amiért kiállítás jár. A bíró ezt meg is teszi és mindenki gólt vár. A gól nem késik sokáig, de nem a magyar, hanem a francia kapuba kerül, olyképpen, hogy Homonnay a 16. percben a francia kaput megközelíti, egyedül van az ellenfél kapuja előtt, a francia kapus elébe úszik, Fibbe támadja, de ő nyugodtan helyezi a labdát kettőjük mellett a kapuba (1:0).

Minthogy a gól után Wenk is beállhat, komplett lett a magyar csapat. Kezdés után Wenk szép támadásból kifolyóan a kapura lő, de a labda Keserűhöz pattan, aki a kapu fölé lövi. Homonnay mindenkit kicselez, köztük Padout is, egyedül lő és a szép támadást rossz lövéssel fejezi be. Ezután az I. félidőben már nem is akad különösebb feljegyezni való.

A második félidőben Fazekas technikai tudását csillogtatja és csupán ennek segélyével tudja a labdát a franciáktól elvenni, amit Homonnayhoz juttat. Homonnay csaknem saját kapujától lő a francia kapura, a hatalmas lövést a kapus csak érinteni tudja, a labda a mezőnybe pattan és a résen lévő Keserű I. megszerzi a második gólt (2:0) az első perc 15-ik másodpercében.

Kezdés után a francia hátvéd, Fibbe egy rossz passzt ad le, amire Keserű I. startol és a labdát a tisztán álló Wenkhez továbbítja, aki megvárja, amíg a kapus elhelyezkedik, és azután biztosan lövi a labdát a kapuba (3:0). A gól 1 p. 20 mp.-ben esett.

Percekig mezőnyjáték folyik, miközben Barta kapuja közelébe egyszer jut a labda, az is fölé repül. Padou is kísérletet tesz gólszerzésre, de labdája puhán ér a magyar kapu közelébe. A mérkőzés 7. percében Homonnay egyéni támadást vezet, ellenfelét víz alatti átúszással cselezi és ugyanolyan támadás után, ugyanolyan gólt ér el, mint az angolok ellen Párisban (4:0). A labda a kapufa felső pereméről repül Zurflu kapujába.

Kezdés után Padou a magyar kapura, Wenk és Keserű II. a francia kapu felé dobják a labdát, de egyik sem eredményes. Pazek a 11-ik percben faultolja partnerét, amiért kiállítás és négyméteres jár, s Padou lövéséből megszületik a franciák első gólja (4:1).

A gól után a franciák vehemensebb támadásokat vezetnek, Padou kétszer is veszélyes labdát küld a kapu felé, az egyik Barta kezét éri és kapufát is talál. A labda a francia kapu elé terelődik, kornert érünk el és a Wenk által dobott kornerből Keserű I. az ötödik magyar gólt lövi (5:1).

12. p. Homonnayt a játék kezdete után kiállítják, de a megítélt és Desmettre által dobott 4 méteres büntetődobást Barta szépen védi. Közvetlen ezután 4 méteres dobás Fibbe faultja miatt, amit Keserű I. góllá értékesít (6:1).

Több mint egy percig mezőnyjáték folyik. A technika és taktika mindkét fél részéről egyaránt a játék szépségét emeli. Homonnayt a bíró kissé túl szigorúan állítja ki újból, ennek nyomán francia támadás, a kapu előtti kavarodásban a labda Gruazhoz kerül, a mieink érthetetlenül alig támadják, és a francia senkitől sem zavarva gólt lő (6:2).

A magyar csapat a gól után is rendületlenül támad. Hommonay kapura lő, a labda a kapustól Keserű II-höz kerül, amit ő habozás nélkül juttat rendeltetési helyére (7:2). A franciák a gól után is támadnak, nem lankadnak, sőt Padou csavarja hozza izgalomba a kedélyeket. Labdája veszélytelen, mert a kapuig sem jut el, amikor a bíró füttye 19 p. 30 mp. után a mérkőzés végét jelezte.

Győzelmet aratott tehát a magyar csapat, olyan arányút és olyan stílusban, amely feltétlenül a világ legjobb vízipólócsapatává avatja.