Nemek és századforduló

Bizonyára feltűnt Önöknek, hogy számtalan cikk szól a századfordulón a nemek közötti különbségekről; kezdve a képzelőerővel, a szaglóképességen és a bűnözésre való hajlamon át egészen a pillangófiú és pillangólány alkoholhoz való vonzódásának differenciájáig.

 

Ez a megnövekedett érdeklődés természetesen nem véletlen.  Gondoljuk végig, mi minden hatott a nemek viszonyára! Kezdjük mindjárt a darwinizmussal. Az evolúció - elmélet bizony megingatta kissé a kereszténység férfiképét, melynek értelmében a férfiak még mindig szivesen hitték, hogy Éva bizony az ő oldalbordájuk és az is marad mindig.

 

Freud azzal sokkolta olvasóit és pácienseit, hogy legtöbb lelki zavarunk az anya-gyermek kapcsolat problémáira vezethető vissza, s mint ilyennek, női okozója van. Az expedíciókról érkező tudósítások egyre-másra számoltak be azokról a "primitívekről", akiknél a "nők hordják a kalapot" - vagyis az anyajogú társadalmakról. Közben, részben ugyan kényszerből, a nők egyre jelentősebb szerepet vállaltak a munkaerőpiacon, sőt valahogy a tudomány berkeiben is megjelentek.

 

Olyannyira kezdték éreztetni jelenlétüket, hogy lassan holmi "emancipációs" követelésekkel álltak elő, aminek mibenléte homályos volt ugyan, de komolynak tűnt az ügy. Természetsen a férfiak megpróbálkoztak mindenféle praktikákkal, hogy az egyébként elkerülhetetlent elodázzák. Kitalálták például a romantikus regényt és mint fő piacot, megcélozták vele a nőket.

 

Nem volt rossz taktika a női egyletek létrehozásának támogatása sem, persze szigorúan a "férfias" játéktéren kívül. És itt vannak a "tudományos" eredmények és mint látjuk, meglehetősen nagy publicitást kaptak.


"Az évezredes rabigából" ébredő nők viszont nem érték be ennyivel. Helyet követeltek maguknak a tudományban, a közéletben és a politikában, a művészetben és a gazdaságban. És most a kései utókor gyermekei céltudatos, határozott, felelős, szabad nőkkel találkozhatnak az utcán és a sajtóban. Már ha megszületnek egyáltalán...Mert ekkor kezdődött el az a folyamat, amelyben mindkét fél éppen azt vesztette el, ami talán a legfontosabb lenne: az egymás mellett állás képességét.