Gróf Herberstein Henrik, a lovaregylet uj startere két zsokét tettleg inzultált az uj lóversenypálya vasárnapi megnyitóján

Herberstein ellen gróf Wenckheim Dénes panaszt tett a lovaregylet elnökségénél

Az uj budapesti lóversenypálya vasárnapi megnyitóján föltünést keltett a Magyar Lovaregylet által legujabban starteri tisztséggel megbizott gróf Herberstein Henrik szereplése.

Gróf Herberstein Henrik mindjárt a második futamban, a kétéves nyeretlenek versenyében, három lovat hagyott a startnál. A közönség egy része, amely ezeket a lovakat fogadta, fejcsóválva nézte, hogy az általa fogadott lovak mint követik kilátástalanul a mezőnyt.

A nap főeseményének szánt harmadik futamban pedig a Kenderesi ménes Koppányja körülbelül 5-6 hosszat vesztett a startnál, Boglár pedig teljesen ott maradt. A negyedik futamban Békés maradt egészen a startnál. Az ötödik futamban öt ló indult s ezek közül a második favorit Dauphinet és Drégelyt hagyta állva a starter, ugy hogy ezek csak a verseny lefutása után jöttek be.

Ekkor azonban már a közönség türelme is elfogyott és ugy az első, de különösen a második és harmadik helyen erős tüntetés volt a startok ellen.

A füttyök, abcugolás és zugás különösen akkor vált orkánszerüvé, amidőn a starter lován, elkenterezett a közönség előtt.

Gróg Csekonics Gyula a verseny után azonnal magához hivatta gróf Herberstein Henriket. Hogy mit mondott neki, azt senki sem hallotta.

A beszélgetés után azonban gróf Herberstein – aki már a korábbi versenyek után végigvágott lovaglóostorával Altmann zsokén – bement a zsokék öltözőszobájába s ott az átöltöző Schejbal zsokénak, Dauphine lovasának, szemrehányást tett, amidőn Schejbal a rossz start miatti szemrehányásokat magától elhárította, gróf Herberstein Henrik lovaglóostorával többször gyomronütötte a zsokét.

Schejbal, aki már évek óta a magyar zsokék championja, azonnal jelentette az esetet ownerének, gróf Wenckheim Dénesnek, aki orvoslásért azonnal gróf Csekonics Gyulához, a Magyar Lovaregylet elnökéhez fordult.