Japánt ujból elpusztitotta a földrengés

Az elpusztitott vidékekeket csak röpülőgépen lehet megközelíteni – A kormány elmenekült Tokioból

A japán szívósság és szorgalom már jórészt fölépítette, amit a két év előtti szörnyű földrengés elpusztított és most a vulkanikus erők romboló rohama ismét végigszáguldott Japán nyugati vidékei fölött. Csak nagyon hézagos hírek jöttek eddig az uj katasztrófa részleteiről, mert a földrengés sujtotta területtel minden összeköttetés megszakadt és csak röpülőgépeken lehet az elpusztított vidékeket megközeliteni.

Az első jelentések több mint 1000 halottról szólnak, a sebesültek száma és az anyagi veszteség még ismeretlen. Valószinűnek látszik, hogy a mostani földrengés méretei kisebbek az 1923 szeptember elsejei katasztrófánál, amikor 100.000 ember halálát leltem több, mint 100.000 sebesült meg, 50.000 eltünt, 250.000 ház összeomlott, 450.000 épület leégett és 900 házat a tengeráradás nyelt el. Kiotot a tűz teljesen elhamvasztotta. Kinosahiban 600 ház romokban hever, köztük a nagy szálloda is, ahol az európaiak laktak.

London, május 24.

Japánban ujabb földrengés volt. Tokióból a kormány elmenekült. Yokohamában majdnem minden ház összedőlt, a lakosság hajléktalanná vált. Az amerikai Vöröskereszt nagyobb segítséget küldött.

Oszaka, május 24.

A földrengéssujtotta vidékkel a vasuti forgalom, valamint a táviró- és távbeszélő-összeköttetés megszakadt. Azt mondják, hogy a földrengés ereje olyan volt, mint az 1923. évié, csak kisebb területre terjedt ki. Tokió fele lángban áll. A vasuti állomás és egy leányiskola összeomlott: kétszáz ember életét vesztette, négyszázan megsebesültek.

A menekültek ezrével tanyáznak a szabad ég alatt. Kinosahiban az első földlökések után nagy tüz támadt, amely az egész városra elharapódzott. A lakosság elmenekült. Attól tartanak, hogy sok emberélet esett áldozatául a katasztrófának. Mentőexpedíciókat nagysietve küldtek a szerencsétlenség színhelyére.