Rémhirek Amundsen expediciójának pusztulásáról

A norvég közvélemény remegve várja a „Fram” födélzetéről érkező jelentéseket – A „Fram”-on negyednapja semmit sem tudnak Amundsenről és társairól

Oslo, május 24.

Tegnap éjjel mérhetetlen izgalmat okozott az a kósza hír, mely villámgyorsan terjedt el a norvég fővárosban, hogy Amundsen röpülőexpediciója elpusztult az északsarki hóviharban. Szerencsére bebizonyosodott, hogy Amundsen hajójáról ilyen hir nem érkezett, mert maga a „Fram” sem tud bizonyosat Amundsennek és röpülőgépeinek sosrásról.

A röpülőgépek nincsenek rádióval fölszerelve és igy nem is állhatnak összeköttetésben a kisérőhajóval, melynek szikratáviratait szinte óránként fölfogják a nagy norvég lapok szerkesztőségeiben. Amundsen röpülőgépei azért nem vittek rádiókészüléket magukkal, hogy több benzint vihessenek.

Az a készlet, mely a röpülőgépeken van, 2600 kilométeres út megtevéséhez elegendő, viszont a legrövidebb út a Fram fedélzetéről az északi sarkig és vissza 2200 kilométer. Ha a röpülők eltévedtek a hófelhők között akkor könnyen megtörténhet, hogy benzinkészletük kifogy és kénytelenek a hónapokig tartó 750 kilométeres gyaloguton Kap Kolumbiát elérni, ahol a legészakibb eszkimótelepek vannak. Az is lehetséges, hogy a röpülőgépek leereszkedtek a sarkon és a szántalpak oly mélyen furódtak a jégbe, hogy a két gép nem tud ujból a levegőbe emelkedni.

Viharos időjárás ugyancsak késleltetheti visszatérésüket. De az sincs kizárva, hogy Amindsenék az északi sarkon jó időjárást találtak, mely a tudományos kutatásoknak különösen kedvez és ezért meghosszabbitották ottartózkodásukat. Mindez azonban csak találgatás, biztosat nem lehet tudni Amundsenék röpülőutjáról. Itteni tudományos körök tökéletesnek tartják az Amundsen-expedició fölszerelését és arra számitanak, hogy a bátor sarkkutatók baj nélkül érték el céljukat, az északi sarkot.

Az egyébként fagyos nyugalmu norvég közvélemény azonban nyugtalan és remegve várja a „Fram” födélzetéről érkező hireket. Az most már egészen bizonyos, hogy a röpülőgépek megszakitották utjukat, csak az bizonytalan, hogy önként vagy kényszerüségből szálltak-e le vagy katasztrófa érte őket. Lehet, hogy órákon belül itt a megnyugtató hir, de az is lehet – és erre mindenki elszoruló szivvel gondol -, hogy Amundsenék sorsa az északsarki jég birodalmának örök titka marad.