Gróf és földbirtokos boxpárbaja egy mulatóhelyen

Rendkivül sulyos párbajjal intézik el a lovagias ügyet


Az elmult héten kinos botrány játszódott le a Nagymező-utcai Péle-Méle cimü mulatóban. Éjfél után egy automobil állott meg a mulató előtt, amelyből négytagu társaság szállott ki, három hölgy és egy ur.

A társaság tagjai gróf Zichy Teddy, a felesége, gróf Pálffy-Daun Józsefné és gróf Salm Hermanné, aki a Pallavicini-féle autószerencsétlenség egyik áldozata volt s csak nemrég hagyta el a szanatóriumot, beültek egy páholyba s szórakozni kezdtek. Zichy gróf csakhamar táncolni kezdett Pálffy grófnéval s ezt az alkalmat egy, a szomszéd asztalnál ülő fiatalember arra használta föl, hogy megsimogassa Zichy grófné vállát.

A grófné egy pillanatig azt hitte, hogy a fiatalember talán csak véletlenül ért hozzá, de amikor néhány perc mulva a simogatás megismétlődött, ezuttal sokkal agresszivebben, intett a férjének, aki azonnal abbahagyta a táncot s táncosnőjével együtt visszatért az asztalhoz.

A gróf, mikor a történteket meghallotta, azonnal átment a fiatalemberhez s kérdőre vonta viselkedéséért. A fiatalember azonban nem adott kielégítő magyarázatot, mire Zichy Teddy gróf, aki hosszu időt töltött Amerikában s kitünő boxoló – a feleség amerikai – knock aut-olta a fiatalembert.

A mulatóban természetesen óriási botrány kerekedett, senki sem tudta, hogy mi történik, - eközben a fiatalember is fölkelt a földről s fölkapott egy pezsgőspoharat, hogy a grófhoz vágja. Zichy gróf azonban, mikor a még mindig ismeretlen fiatalember szándékát észrevette, ujból nekitámadt s addig boxolta, amíg a sietve lőhívott rendőrőrszem s a mulató alkalmazottai a boxmatchet be nem szüntették.

A rendőrszem a verekedés két résztvevőjét természetesen igazoltatta, igy derült ki, hogy a nem is egészen józan fiatalember neve Kund Béla, dusgazdag somogymegyei földbirtokos, aki gyakran szokott Budapesten tartózkodni s szivesen látott, ismert vendége a pesti szórakozóhelyeknek. Gróf Zichy másnap báró Láng Mihály és gróf Salm Hermann utján provokáltatta a földbirtokost, aki azonnal meg is nevezte segédeit. A megbizottak össze is ültek, azonban a párbaj föltételeiben ezideig megállapodni nem tudtak, miután a provokált fél megbizottai szokatlanul sulyos föltéleket követeltek.

Miután közben Kund somogymegyei birtokára utazott, a lovagias ügy még mindig elintézetlen.