Hindenburg 895.000 többséggel a Német birodalom elnöke

Hogyan győzött Hindenburg
Berlin, április 26.
A szavazás vasárnap reggel 9 órakor kezdődött Berlinben és egész Németországban, de az első órák külsőségei még nem mutatták azt a pártatlan izgalmat, amellyel az egész világ a német elnökválasztásra figyel.

A belügyminisztérium épületében gyülekező külföldi ujságirók egyike meg is jegyezte, hogy Páris idegesebben várja az eredményt, mint Berlin.

A berlini Kurstrasse és Spittelmarkt sarkán délután ½ 4 órakor mintegy 39 személyt szállitó nagy teherautó nekiment a gyalogjárónak és fölborult. Az autón levők közül a kommunista párt hat kortese sulyos sérüléseket, többnyire kéz- és lábtörést szenvedett. Több helyen komolyabb összeütközésre került a sor, Hindenburg és Marx hivei, de főleg a kommunisták között.

A „Schutzpolizei”, amely a rend fönntartására szokatlanul erős járőrökkel cirkált az utcákon, minden esetben azonnal közbelépett a verekedőket szétválasztotta és az ellenszegülőket letartóztatta. A délután folyamán több mint 50 letartóztatás történt.

Különösen Berlin keleti részében voltak véres verekedések. Nagyon izgatott volt a hangulat Neukölnben, ahol a Reichsbanner-szervezet és jobboldali szervezetek tagjai nagyon fenyegető magatartást tanusitottak egy csoport kommunista ellen, akik teherautókon akasztófát állitottak föl, amelyen Hindenburg és Marx képe függött.

A választásban való részvétel általánosságban nagyobb volt, mint márciusban és egyes kerületekben 85-90%-ot tett ki.

Az eddigi számítások szerint Berlinben a szavazásra jogosultak 85%-a, tehát 12%-kal többen adták le szavazatukat, mint márciusban. A korábbi választással szemben az asszonyok is nagyobb mértékben vesznek részt a választásokban. Magdeburgban és Hannoverben – Hindenburg városában – a választók 90%-a adta le szavazatát.

Élénk volt a választásban való részvétel Potsdamban is, amelynek külső képét a régi birodalmi szineket viselő zászlók adták meg.