A tejben foglalt védőanyagok

A tej a legolcsóbb értékes táplálék. Az amerikai háztartásokban az élelmiszerek beszerzésére szánt kiadás ź - 1/3 része tej- és tejtermékre esik. Az amerikai, ki mindig számít, kalkulál és az előnyöset keresi, reájött, hogy a táplálkozás annál olcsóbb és jobb, minél több tejet fogyaszt és hogy az egészségének, az ember legértékesebb kincsének ezzel tesz legjobb szolgálatot.

Ebben valóban követésre méltó példát adott Amerika. Ugyanolyan táplálóérték (kalóriaérték) e tej révén negyedannyiba kerül, mintha húst vagy tojást vásárolunk. A tejnek mint tápszernek azonban az az előnye, hogy benne olcsó áron lehet tápanyagokat (fehérjét, zsírt, cukrot) kapni, melyek emészthetősége, kihasználása is nagyfokú és emellett értékes hamualkotórészeket, szervetlen sókat is foglal magában.

Fokozott figyelmet érdemelnek a benne foglalt védőanyagok, fermentumok is az A-vitaminok és C-vitaminok, melyek az ember egészségére, életenergiájára, különösen az anyák, csecsemők, betegek, lábadozók, de általában minden dolgozó ember életére nagy jelentőségűek. Az élettani vizsgálatokból ismeretes, hogy ilyen specifikus tulajdonságok leginkább azokban a tápszerekben fordulnak elő, melyek nyersen kerülnek fogyasztásra a nyers tej pedig olyan táplálék, melynek tápláló értékét semmiféle más tápszer túl nem szárnyalja.

Felhevítés által a tej C-vitaminjai és fermentumai könnyen elpusztulnak, de a fehérjék emészthetősége is csökken. Másfelől azonban csak a hygiene szabályainak betartáséval nyert egészséges és megfelelően táplált állatokból fejt tej élvezhető nyers állapotban. A tej hygienéja a közegészségtan egyik legfontosabb része.

Aránylag a legkevésbbé befolyásolja a tej természetes, előnyös tulajdonságait, ha felhevítése nem terjed 63 C°-on túl. Az olyan tej, melyet 30 percen át 62—63C°-r felmelegítettek, kémiai összetételében nem mutat lényeges változást, ennek ellenére káros csiráinak jó része elpusztul, ha pontosan fél órán át megfelelő készülékben hat reá a jelzett hőmérséklet.

Utána gyorsan 10° alá kell lehűteni a felhevített tejet, ami különösen nyári melegben nehezebben megy. A tejben foglalt csirák, melyek a sterilizálásnak, pasteurözésnek vagy a SOXHLET-féle eljárásnak ellentállnak, a csecsemőkre különösen veszedelmesekké válhatnak, ha a hiányos lehűtés és meg nem felelő kezelés következtében, továbbszaporodásuk lehetséges.

Az ideális tejellátás tehát nem a tej előzetes kezelésével történik, úgy ahogyan az a nagyvárosok tejüzemeiben szokásos, hanem a kifogástalan nyers tejjel, melyet fogyasztója szükség esetén maga forral. Sajnos, ilyen tejjel való ellátás a legtöbb nagyvárosban a kedvezőtlen viszonyok miatt alig lehetséges, ezért a lassú pasteurözés után lehűtött tej forgalombahozatalát kell elősegíteni, bár mindenképen arra kell törekedni a városi hatóságoknak a tejtermelőkkel és kereskedőkkel egyetemben, hogy kifogástalan nyers tej kerüljön forgalomba.

Tisztán tartott egészséges állatból tiszta istállóban, tiszta kézzel, tiszta edénybe fejt és lehűtött tej nyers állapotban fogyasztható és a legértékesebb tápszert szolgáltatja. Ilyen tej termelése kétségtelenül nagyobb gondot és költséget igényel, ezért ára a piaci tej árénál magasabb kell hogy legyen, de még így is jutányosabb, mint amennyi az alkoholra, felesleges húsra és édességekre elpazarolt összeg.

Dr. Z. Á.