Anglia és Amerika hasznot akar huzni - a riff-kabilok győzelmeiből

Páris, junius 7.
Painlevé miniszterelnök és Caillaux pénzügyminiszter ma hosszasan tanácskoztak. (Havas.)

Páris, junius 5.
A marokkói visszavonulás hire leirhatatlan zürzavart támasztott a francia politikában. A katonai erőfeszitések, amelyeket a riffek előnyomulása szükségessé tesz, uj költségekkel fognak járni s általában azt hiszik, hogy a szocialisták ezuttal nem lesznek rávehetők arra, hogy a költségeket megszavazzák, sőt inkább fölhasználják ez alkalmat arra, hogy a Painlevé-kormányt megbuktassák.

A nemzetközi politikában a marokkói hadjárat rendkivül mértékben meggyöngitette a francia diplomácia helyzetét, éppen a legválságosabb pillanatban, amikor Párisnak döntenie kell a német garanciajavaslat és az amerikai adósságok kérdésében. Az angol és amerikai diplomácia részéről uj sakkhuzásokat várnak, mert kézenfekvő, hogy London és Washington a francia politika ingadozó belső egyensulyát arra fogja fölhasználni, hogy uj engedményekre kényszeritse a franciákat a kontinentális politika és a szövetségközi adósságok kérdéseiben.

Kinos feszültséggel figyelik Párisban a spanyol direktórium halogató magatartását s egyenesen lesujtó hatással volt a francia közvéleményre a fascisták vezető lapjának, a Popolo d'Itáliának gunyos cikke, amely leplezetlen kárörömmel kommentálta a kabilok előretörését Fez ellen. A viharos kamaraülések, amelyeket a jövő héten várhatunk, válságos helyzetbe sodorhatják a Painlevé-kormányt s uj és izgalmas fordulat elé állithatják az európai politikát.

Herriot, aki hetek óta Lyonban tartózkodott, ma Párisba érkezett s egész nap a baloldali blokk vezetőivel, a miniszterelnökkel és Leon Blummal tanácskozott. Pénzügyi körökben meglehetős pesszimizmussal itélik meg a helyzetet, mert a marokkói bonyodalom egyik napról a másikra fölborithatja a kincstár egyensulyát és a francia frank uj és rohamos áresését idézheti elő.