Benes fölveti a dunai konföderáció tervét

Genf, junius 7.
Hétfőn tartja a népszövetségi tanács első ülését, amelyen a tárgyalási sorrendet fogják megállapitani, ami attól függ, hogy az albizottságok mikorra készülnek el jelentéseikkel. A pénzügyi bizottság, amely a magyar kérdés tárgyalását azért szakitotta félbe, mert tagjai nem tudtak megállapodni abban, hogy a kölcsönt beruházási célokra föloldják-e vagy sem, ismét foglalkozott a magyar kormány javaslataival.

Végleges döntés azonban ezideig nem történt és sem a magyar albizottságnak, sem a pénzügyi albizottságnak a magyar szanálásról szóló jelentései még nincsenek készen. Ter Meulen, holland delegátus, a magyar kérdés alapos ismerője volt és helyére a francia Duboisnak a pénzügyi bizottság elnökévé történt megválasztása nem kedvező momentum.

A népszövetségi tanácsülésnek kétségtelenül legfontosabb és Magyarországot is közelről érdeklő eseménye lesz Benes uj terve a dunai konföderációról, amely Franciaországnak régi dédelgetett álma a német hegemóniával szemben. Főleg gazdasági együttmüködésről lenne szó a Benes-féle javaslatban a kisántánt, Magyarország és Ausztria között.

Ez a megoldás Ausztriának Németországhoz való csatlakozását megakadályozná, mivel Csehország semmi körülmények között nem mehet bele ebbe a csatlakozásba, amely teljes körülkeritését jelentené a német birodalom által.

Hogy ezt elkerülje, ezért hajlandó Benes arra, hogy szorosabb kapcsolatot létesitsen Csehország, Magyarország és Ausztria között.