Vasárnap hajnalban a rendőrség őrizetbe vette Vági Istvánt és pártja harminc vezetőtagját

Vasárnap hajnalban a főkapitányság politikai osztálya meglepetésszerüen házkutatást tartott az ugynevezett Vági-féle szocialista csoport vezetőtagjainál s a házkutatás eredményeképen az ellenzéki szocialista mozgalom vezérét, Vági Istvánt és a csoport harminc vezető tagját kommunistaüzelmek gyanuja miatt őrizetbe vették.

A házkutatás és őrizetbevétel előzményei a következők: Ismeretes, hogy ez év tavaszán a magyarországi szociáldemokrata párttal szemben hangos ellenzéki csoport bukkant föl, amelynek vezére Vági István lett, akit több társával együtt még a mult évben kiközösitett a szociáldemokrata párt. Vági elégedetlen társaival uj munkáspártot akart alapitani, radikálisabb program alapján. Első gyülésüket a szociáldemokrata párt szétzavarta és ezért alakuló gyülésüket csak ez év április 14-én tudták megtartani.

Az alakuló gyülés elnökévé Béres József ajánlatára Zwickl Józsefet választották meg, aki az uj, ellenzéki szocialista párt programjáról ezeket mondotta: - A magyarországi munkásmozgalom téves uton halad, elposványosodott. Régóta halljuk az elégedetlenek hangját és most már ugy érezzük, itt a pillanat, hogy e hangok erősebben nyilvánuljanak meg. Magyarországon más munkásmozgalomnak kell elkövetkeznie, amely valóban a munkások mozgalma és nem elpolgárosodottak akciója. A szociáldemokrata pártot nem illeti a szocialista név, mert nemzeti szine van, a demokrácia pedig csak cégtábla.

Gyanus pénzek
Ezzel a párt megalakult, vezére Vági István lett s a Hernad-utca 34. számu házban béreltek helyiséget. Megkezdték a röpiratok készitését, gyüléseket tartottak, sőt arra is készültek, hogy résztvesznek a községi választásokban. A rendőrség politikai osztályának kezdettől fogva az volt a gyanuja, hogy ez az ellenzéki frakció tulajdonképen kommunista szervezkedést folytat s ezért a megalakulás óta a vezetők minden lépését figyelemmel kisérték.

A főkapitányság politikai osztálya különben is tudott arról, hogy a kommunisták III. internacionáléja már régebben kiadta az utasitást hiveinek, hogy látszólag a II. internacionále lobogója alatt szervezkedjenek s amig lehet, a szociáldemokrata párton belül gyüjtsék össze embereiket. Hamarosan konstatálta a rendőrség, hogy Vágiék nagyon tekintélyes összegü, gyanus eredetü pénzt tudnak agitációs célokra forditani s igy a rendőrség megkezdte a bizonyitékok gyüjtését. Ezek után történt, hogy junius 25-ére a párt nagygyülést hirdetett, de a kommunistagyanus csoportnak a rendőrség nem engedélyezte a gyülés megtartását.

A régi képviselőház előtt azonban mégis összegyültek a párttagok s a politikai detektivek, akik közöttük elvegyültek, megfigyelték, hogy az érkezőknek titkos utasitást adtak ki a vezetők. Igy a Rákóczi-téren gyültek össze, ott Steinlein Sándor, a Vági-csoport egyik vezetője, gyujtó beszédet mondott. A beszéd után a Conti-utcai "Népszava" épület elé vonultak. - Rohanjuk meg a "Népszavát"-t! - kiáltották. Elvonultak a "Népszava" épülete előtt, abcugolták a szociáldemokrata pártot és a "Népszavá"-t, de a tömeget a rendőrség rövidesen szétoszlatta. Miután a Rákóczi téren szónoklók egész nyiltan odavágták a tömegnek, hogy elégedetlenek a szociáldemokra párt parlamenti müködésével és most már céljaik elérése végett ki kell menniök az utcára, a rendőrség elérkezettnek látta az időt arra, hogy a kommunistagyanus párt ellen meginditsa az eljárást. A rendőrség politikai osztálya már régóta névszerint és személy szerint ismerte a Vági-féle párt vezetőtagjait. A tüntető gyülés után két nappal, vasárnap hajnalban, váratlanul berendelték a főkapitányságra dr. Schweinitzer rendőrkapitányt, az egész politikai osztály detektivcsoportjait, a sérülési osztály referenseit és még vagy 50 detektivet.

Házkutatás vasárnap hajnalban
Vasárnap hajnalban a főkapitányságról a csoportokba osztott rendőrtisztviselők kész lakáscimekkel indultak el a detektivekkel az elrendelt házkutatások megtartására. Legelsősorban Vági István, Szilágyi Gyula, Hajdu Henrik és Weisshaus Árpád pártvezetőségi tagok lakásán jelentek meg a rendőrtisztviselők. Felkötötték a vezéreket és házkutatást tartottak náluk. Ugyancsak házkutatás volt a Hernád-utca 34. szám alatti központi pártirodában és aztán egymásután a következő párttagoknál: Szabó Mihály, Boros Imre, Béres József, Osvát Gábor, Pintér János, Brohovszki Ede, Benke János, Steinlein Sándor, Radics Árpád, Szántó Sándor, Vajna Géza, Botz Béla, Kreigl János, Náthán Imre, Gögös Vince és Schönmánn Lászlónál.

Miután az ellenzéki szocialista munkáspártnak női agitátorai is vannak, a házkutató csoportok fölkeresték Hámán Katót, Rothauser Ilonát, Bruek Jolánt és Polgár Gizellát, házkutatást tartottak a nőtagoknál is és a többiekkel együtt őket is előállitották a főkapitányságra. A házkutatás anyagát még vasárnap vizsgálták át a rendőrségen. Majdnem minden lakásban találtak régi kommunista röpiratokat és a Magyarországi Szocialista Munkáspárt által kiadott agitációs füzetet, többek között az "Előre", "Fáklya", "Szikra" és más cimen kiadott, de betiltott lapjuk kötegeit.