Egy ittas rendőrsegédfogalmazó végigkardlapozta a Népszínház-utca járókelőit

A VII. kerületi rendőrkapitányságon teljesít szolgálatot Bacsa István rendőrsegédfogalmazó. A VII. kerületi rendőrkapitányság épületében több rendőrtisztviselő névnapot ült. Ezek között Bacsa István 24 éves segédfogalmazó a kelleténél több bort fogyasztván, délután egy fiatal rendőrtisztviselő társával hazafelé indult Német utcai lakására, a forgalmas Népszínház-utcán keresztül. A segédfogalmazó rendre megszólította a járókelőket, összeölelkezett nőkkel, férfiakkal, többekbe belekötött, úgy, hogy percek alatt nagy tömeg – többszáz főnyi tömeg – verődött össze s a villamosforgalom is megállott.

A botrány színhelyére csakhamar rendőrök érkeztek és amikor ezt az ittas rendőrfogalmazó meglátta, kardot rántott és hangosan kiáltotta:
- Hozzám ne nyúljon senki, fölaprítom, aki közelembe ér!

Senki nem mert a hadonászó rendőrfogalmazóhoz lépni, aki folytatta útját a Népszínház-utcán fölfelé, kivont karddal a kezében.

Ekkor az őrszemes rendőr látván, hogy a rendőrtisztviselőt lefékezni nem lehet, betelefonált a VIII. kerületi rendőrkapitányságra, ahonnét Markovics rendőrtanácsos sietett ki a Népszínház-utcába, kocsiba ültette Bacsa Istvánt, lecsöndesítette, majd lakására vitte, az esetről pedig jelentést tett Bacsa főnökének, Koós Géza rendőrfőtanácsosnak, valamit a főkapitányság elnöki osztályának.