Mi igaz a fővezérség titkos kémosztályának Somogyi Béla elleni jelentéséből?

Gróf Csáky honvédelmi minisztert mára tanunak idézték meg Peyer Károly rágalmazási pörében.
A Gergely – Peyer rágalmazási ügy ujból a büntetőjárásbíróság előtt.

Érdekes rágalmazási pört tárgyal a büntető járásbíróságon ma, hétfőn délelőtt Jakab Ernő dr. büntetőjárásbíró. A pör két okmány körül forog. Az egyik egy Gergely István dr. budapesti ügyéd aláírásával ellátott levélmásolat, amelyben Gergely közli Sréter Istvánnal, a Friedrich-kormány hadügyminiszterével, hogy a szociáldemokrata párt ügyésze, bizalmasa és mint ilyen fölajánlja bizalmas politikai szolgálatait a kormánynak, mert ő alapjában keresztény nemzeti alapon áll és a szociálistákkal való összeköttetéseit hazafias célokra akarja fölhasználni.

A másik szóban forgó okmány, egy 1920 elején keltezett „helyzetjelentési másolat”, melyet a fővezérség titkos kémosztályának a vezetője, gróf Csáky vezérkari ezredes adott volna ki. Ebben a helyzetjelentésben állítólag arról van szó, hogy a nemzeti konszolidáció egyedüli akadálya a Népszava, amely állandóan becsmérli a tiszteket, a nemzeti hadsereget és a fővezért.

Tehát a helyzetjelentés felhívta a tisztek figyelmét Somogyi Bélára.


E két másolat közkézen forgott, sőt annak idején kortescélokra is fölhasználták, mert Gergely István dr. képviselőjelöltként lépett fel a Kerekes Mihály halálával megüresedett mezőcsáti kerületben.

Gergely István már évekkel ezelőtt rágalmazás címén följelentést tett Peyer Károly nemzetgyűlési képviselő ellen, azt állítván, hogy a két másolat hamis és politikai ellenségei csak azért találták ki, hogy neki kellemetlenkedjenek. Peyer Károly is tudja, - állítja Gergely, - hogy a két okmány hamis és ennek ellenére terjeszti azokat, mint ellene szóló vádakat.

Az ügy Peyer Károly mentelmi jogának felfüggesztéséig hosszú időn át szünetelt. A Ház azonban Peyert végül is kiadta és néhány héttel ezelőtt meg is tartották az ügyben az első tárgyalást, ahol mindkét fél tanukra hivatkozott, bizonyítás elrendelését kérve. Peyer az okiratok valódiságát kívánta bizonyítani. Gergely viszont gróf Csáky Károly honvédelmi miniszterre és több más tanura hivatkozott, annak igazolásául, hogy a két másolat hamisítvány. A büntetőjárásbíróság a tanuk kihallgatását elrendelte és a mai, hétfői tárgyalási napra idézte meg őket.