Vasárnap estig 150 áldozata van a pesterzsébeti árvíznek

Szivattyúkkal, vedrekkel, lábasokkal folyik a mentés munkája a vízzel árasztott utcákon és a méteres vízben úszó pincelakásokban -Több milliárd a kár

A pénteki és szombati zivatar ujabb pusztulást, szerencsétlenséget hozott Pesterzsébetre, valóságos árvíz lepte el a nagyközség útvonalait, víz árasztotta el a pincéket, de behatolt az eső a mélyebbfekvésű házak lakásaiba is. Nem az első és – előreláthatólag – nem is a legutolsó következése ez a pesterzsébeti nyári zivataroknak, de ilyen hatalmas méretekben még sohasem jelentkezett s ennyi hajléktlan áldozatot eddig még nem követelt, mint most.

Szombaton este a maga teljességében ott volt még a pusztulás képe a pesterzsébeti utcákon és lakásokban. De vasárnapra sem sikerült teljesen rendet teremteni Pesterzsébeten, bár a mentési munkálatok nagy erővel és a viszonyokhoz mérten eredményesen is folyik. Hogy a zivatar mekkora pusztulást végzett az csak vasárnap derült ki, vasárnap estig megállapították ugyanis, hogy nem kevesebb, mint 150 hajléktalan áldozata van az árvíznek.

A hajléktalanok legnagyobb része pincelakásaikból, vagy alacsonyfekvésű földszinti lakásaikból voltak kénytelenek menekülni a veszedelem elől.

Vasárnapra egy valóságos kis hadsereget szerveztek a községben a mentés munkájához. Szivattyúkkal dolgoznak a vízben úszó utcákon, de mivel kevés a szivattyú, vedrekkel, lábasokkal folyik főrészt a mentés.

Vasárnap éjszakáig, kora reggeltől tartó megfeszített munkával sikerült is néhány lakást és pincét megmenteni a pusztulástól, de még mindig hatalmas munka vár Pesterzsébetre, amíg teljesen rendbehozhatják az utcákat és megrongált házakat. A kár több milliárd korona.

A város vezetősége, mint értesülünk, ma a népjóléti miniszterhez fordul segítségért. Gyors segélyt fognak kérni a pesterzsébetiek a hajléktalanok számára. Arra azonban gondolni sem mernek, hogy megfelelő építkezéssel és csatornázással megmentsék Pesterzsébetet – a legközelebbi katasztrófától.