Sopron megkapja a titkos szavazati jogot

Mielőtt Rakoszky Iván belügyminiszter megkezdte nyári vakációját, az egységes párt több tagjával tanácskozott arról, miképen lehetne jóvátenni vagy legalább is enyhíteni a négy törvényhatósági város, Sopron, Komárom, Székesfehérvár és Baja titkos szavazati jogát megsemmisítő nemzetgyűlési határozatot.

Ezekkel a tanácskozásokkal kapcsolatban az a hir terjedt el, hogy a kerületi beosztásról szóló törvényjavaslatban, amelyen most dolgozik a belügyminisztérium törvényelőkészítő osztálya, a környező községekkel ugy ki fogják bőviteni az egy képviselőt választó törvényhatósági városok szavazókerületét, hogy a jövőben egy helyett két képviselőt küldhetnek a parlamentbe és igy az uj választójogi törvény értelmében ezeket is meg fogja illetni a titkos és lajstromot szavazás joga.
Munkatársunk beszélt erről a megoldott tervezetről Rubinek Istvánnal, a választójogi törvény egyik előadójával, aki a következőket jelentette ki.

— Meg kell állapítanom, hogy egyesegyedül csak Sopron városára nézve merült föl az a gondolat, hogy a város szavazóterületéhez hozzá kell csatolni a környező községeket és ezáltal lehetővé tenni, hogy a soproniak ne nyíltan válasszanak egy képviselőt, hanem titkosan és lajstromoson kettőt. Komáromra, Székesfehérvárra és Bajára nézve ez a megoldási terv szóba nem került, bizonyosra vehető tehát, hogy ez a három törvényhatósági város a kerületi beosztásról szóló törvény intézkedései segítségével sem jut titkos szavazati joghoz. Sopron szavazóterületének kibővítéséről azonban már meg is állapodtunk az előzetes tanácskozásokon és azt hiszem, joggal számíthatunk arra, hogy ezt a megoldást a kormány is magáévá teszi.

A kerületi beosztásról szóló törvényjavaslat, amely erről intézkedni fog, valószinüen még az őszi kampányban a nemzetgyűlés elé kerül.