Rövidek

Friedrich szakít Wolffékkal

Nem sokkal a fővárosi választások lezajlása után. Friedrich István kijelentette a kereszténypárt egyik bizalmas megbeszélésén, hogy a városházáról minden politikát számüzni kell. Azóta Friedrich nem is vett részt a Wolff-párt értekezletein, ugy hogy Friedrich és Wolff között szemmelláthatólag feszült lett a viszony. Most, hogy a főpolgármesterválasztással kapcsolatban Friedrich Ripka Ferenc megválasztása mellett foglalt állást, eltávolodása a Wolff-párttól egyészen nyilvánvaló lett. Értesülésünk szerint Friedrich István az első adandó alkalommal formálisan is szakít Wolffékkal és kilép a keresztény községi pártból.

Marokkó szultánja is részt vesz a riff-kabilok elleni háboruban

Párisból táviratozzák: Painlevé miniszterelnök vasárnapi beszédében kijelentette, hogy Franciaország Marokkó népét nem elnyomni akarja, hanem a civilizációért harcol. Marokkó szultánja is mozgósította már csapatait a riff-kabilok ellen.

A francia kormány elfogadta a marokkói konferencia megállapodásait

Párisból: A marokkói konferencia spanyol és francia kiküldöttei aláirták azt az egyezményt, amelyhez a francia kormány tegnap távirati uton küldte el beleegyezését. Algir kormányzója, Violette tábornok, kijelentette, hogy Algirban a benszülöttek föltétlen loyalitást tanusitanak, mégis azon a nézeten van, hogy energikus akcióra van szükség a fölkelő riffek ellen.

Ma nyujtják át Párisban Németország jegyzékét a biztonsági paktumról

Párisból jelentik: A párisi német nagykövet Briand külügyminiszternél kihallgatást kért, hogy átnyujtsa neki a német kormánynak a biztonsági paktumra vonatkozó legutóbbi francia jegyzékre adott válaszát. A nagykövetet hétfőn délután 5 órakor fogadják.

Az angol bányamunkások inzultáltak egy anglikán püspököt
London, julius 26.
Durhamban a bányamunkások gyülése után, amelyen MacDonald is beszélt, a tömeg tettleg bántalmazta Welldon anglikán püspököt, mert egyik korábbi nyilvánosan elhangzott beszédében a sztrájk ellen foglalt állást. A püspököt a tömeg egy folyónak szorította, de egy mótorcsónak még idejében segitségére jött és menedéket nyujtott a püspöknek.