Tölcsérnélküli hangerősítő

Újabban újrendszerű hangerősítő- és hangosanbeszélő-készülék kerül egyre nagyobb számban forgalomba, amely LUMIÉRE-NEK, a színes fotografálással kapcsolatbab ismertté vált francia feltalálónak a találmánya. A készülék nagy előnye, hogy nem ad recsegő hangot és a reprodukált beszéd vagy zene zárt helyiségben, mintegy 100—120 méteres körzetben minden tisztán és élesen hallható.

A készülék (1. kép) lényege egy zárt tokban elhelyezett, igen érzékeny telefonmembrán, melyet vezeték útján elektromágnes működtet; a membrán közepére finom tű támaszkodik, mely a tok előtt elhelyezett, különleges módon preparált, köralakú papiroslegyező középpontjával van fix összeköttetésben.

Mikor a telefonmembrán az elektromágnes hatása révén - rezgésbe jön. a tű rezgéseket közli a papiroslegyezővel, amely a lemezzel azonos, de intenzívebb rezgésbe jön és hanghullámokat idéz elő. Könnyen belátható, hogy hanghullámok nemcsak előre- és hátrafelé távoznak a készülékből, hanem minden irányban. szerte-széjjel, mert a hanghullámok nem egyetlen középpontból, hanem nagy felületről indulnak ki.

Az eddigi hangerősítőkészülékeknek nincsenek meg ez az előnyük, minthogy vagy dobozalakúak, vagy éppen tölcséresek. Ezeknek hátránya még a nagy recsegés is, amelyet a doboz. Illetőleg a tölcsér anyagának önrezgése idéz elő. Ez a hiba a LUMIÉRE-féle hangerősítőnél csak akkor észlelhető, ha közvetlenül mikrofonnal van összeköttetésben, melyet rendkívül erős hangok érnek.

Rendes használatánál a készülék teljesen kifogástalanul működik. Az új találmány különösen a rádiótelefonnál fog nagyon beválni, mert lehetővé leszi, hogy ugyanazt a drótnélküli telefonközleményt egyidőben nagyobb tömeg hallgathassa.

Fazekas József.