A bromatika tudománya

 A bromatika görög eredetű mesterszó azon újabbkeletű tudomány megjelölésére, melynek feladata pontos tudományos vizsgálatokkal és szabatos élettani kísérletekkel minden irányban megállapítani azokat a tudományos és gyakorlati alapelveket, amelyeknek felhasználásával az ételek és italok elkészítésénél azoknak legnagyobb-fokú tápláló- és élvezeti értékét a legtakarékosabb módon biztosíthatjuk.

E szociális szempontból is fontos tudománynak neve és megalapozása Dr. Paul Th. müncheni egyetemi tanártól ered, ki Dr. Juckenack A. műegyetemi tanárral, a berlini Élelmiszervizsgáló Intézet igazgatójával és a német birodalmi kormány által létesített „Reichsausschuss für Ernährungsforschung” tagjaival együtt teljes erejével azon dolgozik, hogy a tudomány megállapításai a konyhában is érvényesüljenek és hogy a tudomány segítségével lehetővé váljon az ételek és italok tápláló, ízletes és észszerű, gazdaságos elkészítése.

A konyhaművészet a régi jó időkben a tudományos vizsgálatoktól távol, empirikusan úgy fejlődött, hogy a gazdasági szempontokat és az ételek-italok élettani hasznosíthatásának érdekét figyelmen kívül hagyva csak az izletességre volt tekintettel.

A bromatikának feladata, hogy a most említett szempontokat a tudomány vívmányainak felhasználásával egyesítse s e tudományt rendszeresen továbbfejlesztve, az embereket olyan okszerű konyhaművészeti módszerekre és fogásokra tanítsa meg, melyeknek segítségével a lehetőleg legolcsóbb és az elérhető legnagyobb mértékben ízes és élettanilag értékes táplálékhoz juthatnak.

Dr. Gorka Sándor.