Száz dollárért köszönt a rendőrség köszönő-embere

A főkapitányságon néhány hét óta mindennapos vendég volt egy elegáns fiatalember, aki roppant udvariasan köszöngetett mindenkinek. Különösen a detektívek körül forgolódott előszeretettel. A rendőrségen már csak úgy ismerték: ez a köszönő-ember.

Végül is kiderült, miért volt oly udvarias ez a különös ifjú. Vasárnap ugyanis Hajdó János detektívfelügyelőnél megjelent egy fiatal tisztviselőnő s ezekkel a szavakkal fordult hozzá: „Kedves Gellért doktor úr: mikor kapom meg az útlevelet?” Hajdó fölügyelő csodálkozására a leány elmondotta, hogy egy Fényes Andor nevű fiatalember 100 dollárt csalt ki tőle azzal, hogy ezért a pénzért dr. Gellért Ede detektívfölügyelő amerikai útlevelet fog szerezni számára.

Amikor türelmetlenkedett, hogy miért nem kapja meg az útlevelet, Fényes fölvezette őt a főkapitányságra és Hajdó fölügyelőre mutatva, azt mondta, hogy ő az a dr. Gellért, aki megszerzi az útlevelet.

Nyomban megállapították, hogy Fényes Andor a rendőrség köszönő-embere, akit erre rögtön le is tartóztattak. A 100 dollárból már csak 1 millió korona volt nála.