Árvíz alatt

Karácsony előestéjén lepte meg a tanyai magyarságot az árvíz.
Mikor a földmívelésügyi miniszterrel az áradat hátán eveztünk, egyik félig összedőlt tanyában egy bölcsőt láttunk a vizen, mellette karácsonyfával. Ez a kép mindennél megrázóbb volt. A legnagyobb örömre készült a kis tanyai család s a legnagyobb csapás érte.

Menekülni kellett Gyulavári és Vésztő egész tanyai lakosságának a biztos pusztulás elől. Hatszáz tanyát öntött el az árvíz s Vésztőn a házhelyhez jutottak új vályogházait is. Mind megsemmisültek. Amit azonban emberileg meg lehetett menteni, a magyar közigazgatás, katonaság és vízügyi szolgálat mindent megmentett.

Az árvízsujtotta családokat időben elhozták tanyáikból, a szomszéd helységekben fedél alá juttatták s ellátták őket pár napra élelemmel. Az utászkatonák a műszaki vezetők irányítása alatt eltömték a gátszakadást és a községeket körgátakkal vették körül, hogy a falvakba be ne menjen a víz. Ezt sikerült is megakadályozni.

Az árvízkárosultakat maga a miniszter sietett a helyszinen megvigasztalni.
A kormány volt az első, mely pénzbeli segítséggel fordult a károsultak felé. Egyúttal intézkedett a földmívelésügyi miniszter, hogy tavaszi vetőmagot s házaik újraépítéséhez kellő faanyagot kapjanak a károsultak. Ezt a feladatot a Falusi Kislakásépítő Szövetkezet fogja lebonyolítani. Országos gyüjtés indul meg, mely remélhetőleg összehoz néhány milliárdot, hogy új életet kezdhessenek a békési tanyavilágban földmívelő testvéreink.

Meg vagyunk győződve, hogy a földmívelő polgárság az egész országban lelkesen siet az árvízkárosultak támogatására. A Faluszövetség helyi szervezetei minden faluban összeadnak pár száz pengőt, hogy a szerencsétlen békéséi tanyások könnyeit letöröljék.

A trianoni erőszak okozta, hogy ilyen váratlanul jött a csapás és hogy az elszakított részeken még nagyobb a pusztulás. Hiszen ott egész falvak, egész városok lettek az árvíz áldozatai. Az emberek százai vesztek a vízbe s az állatállomány is elveszett.

Szegény erdélyrészi magyaroknak se közigazgatás, se műszaki segítség nem állott támogatásukra. Vajjon Európa látja-e már, hogy a végzetes trianoni erőszakot jóvá kell tenni s a folyók egész vízrendszerét vissza kell adni Magyarországnak?!