Vasárnap kitört a német kormányválság

Berlin. október 25.
A német nemzeti néppárt birodalmi gyülési frakciója vasárnap, rövid megbeszélés után ugyhatározott, hogy helyesli Schiele, Neuhaus és Schlieber minisztereknek azt az elhatározását, hogy a birodalmi kancellár utján még a mai nap folyamán fölmentésüket kérjék. Az ülésen a párt 111 képviselőtagja közül csak hatvanan vettek részt. Schiele birodalmi belügyminiszter, aki szintén jelen volt az ülésen, a határozathozatal után azonnal elhagyta az üléstermei és fölkereste Schlieber birodalmi belügyminisztert, és Neuhaus birodalmi gazdaságügyi minisztert.

Este 9 órakor a három német nemzeti-párti miniszter megjelent Luther birodalmi kancellárnál és tudomására adta lemondását.

Politikai körökben híre jár, hogy Luther a megüresedett három miniszteri széket államtitkárokkal tölti be és a locarnói egyezményeket a Reichstag elé terjeszti, mert arra számít, hogy a német nacionalisták egy részének támogatásával sikerül a többséget megszerezni.

Amennyiben a birodalmi gyülés nem ratifikálná az egyezményeket, akkor kormány föloszlatja a parlamentet, amihez állítólag már megszerezte Hindenburg elnök bejegyzését.