A Sporthirlap Jubiláris kerékpárversenye

Egyszer Rommel, egyszer Bániczky győzött a motorvezetéses versenyben. A 100 kilométeres verseny végeredményben Rommel fölényes győzelmével végződött, de a második futamban Bániczky 150 méterrel legyőzte őt.

A verseny befejezése után a Bániczky győzelmétől megittasult tömeg beözönlött a pályára és súlyos baleseteknek lett okozója. – Rommel felbukott és könnyebben megsérült, két néző súlyos sérüléseket szenvedett.

Magyarország 25 kilométeres bajnoka Grimm János lett.

A válogatott futballmérkőzés ellenére mintegy 10.000 főnyi közönség özönlött ki az újpesti stadionba, hogy megtekintse a Sporthírlap jubiláris kerékpáros versenyét. A nagy érdeklődésre rá is szolgált versenyünk, mert magyar pályán még soha nem voltak olyan izgalmas lefolyású és nagyszerű küzdelmekben bővelkedő versenyek, mint amilyenek a Sporthírlap versenyén adódtak.

Rommel Alfréd, a legkiválóbb német motorosvezetés versenyző és T. Vermcer hollandus exbajnok vendégszereplése, illetve küzdelme a magyar versenyzőkkel a legkényesebb ízléseket is kielégítette. Sajnos az orkánszerű szélvihar károsan befolyásolta a 100 km-es motorvezetés versenyt, amelynek első előfutamában Rommel abszolút fölénnyel, játszva győzött.

A második futamban azután könnyelműen fogta fel a dolgát és még akkor is kedélyesen diskurálgatva rótta a köröket, amikor Bániczky már két kör előnnyel vezetett. Rommel meglepetten nézte a magyar ellenfelének lankadatlan sebességét, de hiába feszítette meg minden erejét, szédületes gyorsaságával hiába vetette magát Bániczky után, bekövetkezett az a csoda, amelyet senki sem remélt: Bániczky legyőzte Rommelt.

A második futam izgalmas küzdelme azután valósággal megőrjítette a közönséget. Különösen az utolsó körök gyilkos hajszája volt idegfeszítő és a közönség egy részét annyira elragadta Bániczky győzelme, hogy amikor a magyar rekorder átrobogott a célvonalon, meggondolatlanul a pályára lódultak, hogy elsőnek üdvözöljék. A többi motor még vészesen dübörgött és ebből kifolyóan csaknem végzetes szerencsétlenség történt.

A pályára özönlött sereg elsodorta a még teljes sebességben haladó Rommelt, aki eszméletlenül terült el. Két fiatalember pedig Hörtrich dübörgő motorjának rohant neki és mindhármukat ugyancsak eszméletlenül vették a mentők gondjukba. Rommelt és a két sérült nézőt a gróf Károlyi-kórházba szállították. Az orvosok megállapítása szerint Rommel könnyebb sérülést szenvedett a koponyáján és két-három napon belül elhagyhatja a kórházat.

A baleset kizáróan a közönség fegyelmezetlensége miatt történt, mert a mámoros extázisban őrjöngő tömeget még akkor sem lehetett volna visszatartani, ha minden ember mellé egy rendőrt állítottak volna. Rommel és Bániczky pompás küzdelme tehát sajnálatos fináléval fejeződött be.

A 25 km-es pályabajnokságot nagyszerű küzdelem után Grimm nyerte Mazák és Uhareczky előtt. Grimm megérdemelten jutott a büszke címhez. Mazák meglepően jól szerepelt, pedig a délelőtti nehéz svábhegyi versennyel a lábában állt starthoz. Uhareczkyn meglátszott a tréninghiány.

A versenyben három országos rekordot állítottak fel, ami rendkívül erős tempónak és a vezetődíjért folyt küzdelemnek az eredménye. A vezetődíjat Reichert nyerte Vida előtt. A kezdők versenyében Gross, a haladókéban Herrer jeleskedett, végül a Vida Henrik-emlékversenyt Mazák nyerte.