Jugoszlávia a fenyegető olasz konfliktus miatt közeledik Magyarországhoz

Genf, december 6.
Alkalmam volt beszélni Mussolini politikájáról egy itt idéző semleges diplomatával, aki a fascizmus céljait Magyarországra várható közvetett hatását jellemezte:
- A fascizmus legnagyobb gyöngéje az a kényszerüség, hogy a belső ellenzék kiirtása után külső ellenségeket keressen magának. A zárai és trieszti incidenseket, valamint Radics beszédeinek kínos hatását a trieszti prefektus fölfüggesztésével és Nincsics szelídhangu beszédével el lehetett ugyan simítani, de senki sem tudja, hogy a tiroli, dalmáciai és trieszti helyi szervezetek mikor fognak uj és kínos meglepetéseket szerezni az orosz kormánynak.

- Jugoszlávia növekvő aggodalommal figyeli a fascizmus fenyegető veszedelmeit és Rómában is számolnak azzal, hogy Radics társai semmiképen nem fogják tovább tűrni, hogy a szerbek én olaszok a horvátok rovására tarthassák fönn a türhető szomszédi viszonyt.

- A lappangó jugoszláv-olasz feszültségre lehet visszavezetni azt a feltünő igyekezetet, amellyel Nincsics Magyarország barátságát megszerezni igyekszik.

- Jugoszlávia belátható időn belül várja a külpolitikailag izolált és külső diadalokra utalt fascizmus offenziváját és ezért igyekszik gondoskodni arról, hogy északi határait minden támadás ellen biztosítsa.