Rakovszky belügyminiszter elmondja, hogy a közszabadságokról szóló javaslat ősszövege már elkészült

Gróf Bethlen István miniszterelnök bejelentette legutóbb a parlamentben, hogy a közszabadságokról törvényjavaslatot fog a kormány kidolgozni és a nemzetgyülés elé terjeszteni. Tekintettel arra, hogy a demokratikus ellenzék tagjai nem a legnagyobb bizalommal tekintenek a közszabadságok kérdésének törvényhozási uton való rendezése elé, megkérdeztük Rakovszky Iván belügyminisztert, hogy a javaslat kidolgozása milyen stádiumban van és a végleges szöveg mikorra kerülhet a nemzetgyülés elé.

A belügyminiszter igy válaszolt:
- A törvényjavaslat ugynevezett „ős-szövege” már régen készen van, ennek azonban a végleges szöveg megállapítása előtt az előzetes tárgyalások egész során kell átmennie. A tárgyalások annál kevésbé sürgősek, mert hiszen a nemzetgyülés mostanában ugyszólván állandóan költségvetéseket tárgyal és így egyelőre nagyon bizonytalan, hogy a közszabadságokról szóló törvényjavaslat mikor fog a Ház napirendjére kerülhetni.

- Ettől a javaslattól függetlenül egész sor törvényjavaslatot vár még tárgyalásra és ha a nemzetgyülés januárban elkészül a költségvetés, az appropriációs javaslat és a francia-magyar szerződés, majd később a felsőházi javaslat és az uj költségvetés letárgyalásával, akkor mindenekelőtt a vidéki törvényhatósági választásról és a választókerületi beosztásról szóló belügyi javaslatokat kell elővennünk és csak e javaslatok megszavazása után áll elő majd az a helyzet, hogy remény lesz a közszabadságokról szóló javaslat parlamenti tárgyalására és csak akkor lesz indokolt a javaslat benyujtása.

Munkatársunk érdeklődött kormánypárti köröken is, ahol nem tartják kizártnak, hogy a közszabadságokról szóló törvényjavaslat a Ház munkarendjének nagy zsufoltságára való tekintettel csak a nemzetgyülés nyári vakációja után lesz letárgyalható.