Spanyolország – Magyarország 1:0 (0:0)

Üllői-úti pálya. – 40.000 néző. – Bíró: Braun (Bécs)

A rossz összeállítás, a sérülések után történt felforgatás és a kívánsága ellenére is szerepeltetett Zsáknak egy fatális védése miatt vesztettük el a mérkőzést.

Első mérkőzésünket Spanyolországgal szemben elvesztettük szakasztottan olyan körülmények között, amiként a múlt vasárnapon Ausztria csapata szenvedett vereséget. Bécsben is jobb volt az osztrák csapat, Bécsben is többet támadott a vesztes, ott is Zamora utolérhetetlen művészete mentette meg a spanyol csapatot.

A bécsi meccset is 1:0 arányban nyerte meg a szerencsés spanyol válogatott csapat, amelynek csaknem valamennyi játékosa a szerzett gólelőnynek a megvédése érdekében a támadó ellenfél körül vont védőgyűrűt a második félidőnek legnagyobb részében. Éppen úgy, mint Bécsben.

A sorsolás megtörténte után így állnak fel a csapatok:
Magyarország: Zsák – Fogl II., Hungler II. – Rebro, Kléber, Fuhrmann – Senkey II., Molnár, Priboj, Opata, Kohut.
Spanyolország: Zamora – Juanin, Pasarin – Samitier, Gamborena, Pens – Piera, Cubells, Errasquin, Carmelo, Aquirezabala.

Samitiernek kedvez a szerencse, aki a széllel hátban levő oldalt választja. A szerencse kedvezése a spanyolok körében örömet, a mieinknél viszont némi lehangoltságot kelt. A kezdésnél Priboj indítja a labdát, jobbra passzol, Molnár Senkeyt akarja szöktetni, de Gamborena szerel.

Pierra egymásután rászedi az ellene játszó védőket és szépen középre tálalja a labdát, amelyet Cubells kézzel érint, a bíró lefújja az akciót, ez azonban nem akadályozza meg Carmellot abban, hogy a labdát lefújás után a hálóba ne juttassa.

Az első percek szemmel látható elfogódottsága után a magyar csapat is magához tér és az 5. percben a balszárnyról kiindulva, tetszetős akcióval nyomul fel a spanyol kapuhoz, ahol azonban Molnár a kapu mellé lő.

Az iram és a tempó folyton növekszik, a közönség látva, hogy a mérkőzés megnyerhető, tüzeli, buzdítja a magyar fiúkat. Opata összeütközik Samitierrel és kiáll. Drössler jön be helyére, aki azonban nem sokáig örülhet a dicsőségnek, még csak labdához sem nyúlhat, mikor Opata már ismét a pályán van.

A 19. percben Carmello lövése Fogl II. lábáról jut kornerre, melyet Piera gyönyörűen tálal a középre, ahol azonban Zsák résen áll, rávetéssel bravúrosan védi a labdát, miközben a spanyol csatárok rárontanak Errasquin durván rugdalni kezdi. Ezt a bíró természetesen szabadrúgással torolja meg, a közönség viszont hatalmas pfujolással kíséri.

Ezután Molnár fejelés közben összeütközik Aquirezabaval, akinek az orra súlyosan megsérül, úgy, hogy kénytelen kiállni. Helyére nyomban Polo áll be. A 22. percben Opata véglegesen kiáll és Takács jön be a pályára balösszekötőnek.


A 25. percben Rebrót is lerúgják, kiviszik és Zloch áll be helyére. A 28. percben Priboj szépen szökteti Senkey II.-t, ez hátraadja a labdát, Takácsnak aki félfordulatból élesen lő kapura, ámde Zamora kornerre tolja a labdát.

A 31. percben Kohut lefut, körülbelül tizennégy méterről éles lapos lövést küld az ellenkező sarokba, ámde Zamora résen áll és biztosan paríroz. Piera könnyedén kijátsza Fuhrmannt, Cubells elé tálalja a labdát, akinek középmagas lövését Zsák rávetéssel bravúrosan kitolja s a bekkek véglegesen tisztázzák.

A 43. percben Rebró könnyelmű driblijéből majdnem komoly baj származik, mert Piera az elvett labdával végigszáguld a pályán s csak Cubells offszájd állása miatt nincsen baj. Piera gyönyörűen centerez a kornervonalról, ámde Fogl résen van. A félidő utolsó percében még a jobbszélső helyére előrehúzódott Samitier ad be egy labdát, de Carmello kapu mellé fejeli. Középjátékkal ér véget a félidő.

A szünet után mindenki reménykedő bizalommal üdvözli a pályára lépő csapatokat. A magyarok játszanak most széllel s így a remény jogosnak látszik. De mindenkiben meghűl a vér, amikor a bíró füttyére megindítja a spanyol centercsatár a labdát, szédületes gyorsasággal tör előre a csatársor, s már a 15-ik másodpercben a magát önfeláldozóan beledobó Rebró a lövés pillanata előtt kornerre tolja a labdát Carmello elől.

A 8-ik percben Fogl II. a kitörni készülő Errazquint feleslegesen faultolja. A 20 méterről megítélt szabadrúgást Carmelle orrheggyel lövi egyenesen Zsáknak, aki szétvetett lábakkal akarja fogni a falsos labdát, egy szempillanattal megkésik a fogással és óriási elképedésre, a labda az ujjait súrolva, a lábai között a kapuba gurul. (1:0)

Néma csend. A spanyol játékosok nagy ugrándozással ölelgetik a szerencsés Carmellot. A 14. percben gyönyörű csatárjáték után Molnár pompás helyzetben kapja a labdát, de hatalmas lövését Zamora pompás robinzonáddal kibokszolja.

A 17. percben ismét a magyar csapat támad, Senkey II. hosszú beadását Kohut fogja el, akinek húsz méteres lövését Zamora bravúrosan elfogja. A következő percben a mérkőzés legizgalmasabb jelenete következik, a magyar csatársor óriási energiával nyomja a spanyol védelmet.

A nagy szorongatásban Pasarin hátra akarja húzni a labdát, de rosszul talál és a labda a saját kapuja felé tart, mindenki gólt remél, Zamora kétségbeesve dobja magát a sarokba, azonban a labda a kapulécről az ellenkező sarok felé pattan, ahol Priboj szabadon áll, de meglepetésében egy pillanatig habozik, ami elégséges Zamorának arra, hogy felugorva átdobja magát, ritkán látott, hatalmas, párducszerű ugrással az ellenkező sarokba és a labdás ujjai hegyével a korner felé tolja.

A 40. percben Fuhrmann szép előreadását Molnár kapja. Mindenki gólt remél, de a lövés lecsúszik és a kapu mellé megy. Ugyanebben a percben a 16-os sarkán Molnárt faultolja a spanyol védelem. Molnár tizenegyest reklamál, de a bíró a 16-os vonalra helyezi a labdát. a szabadrúgást szintén Molnár lövi, de az utolsó kiegyenlítési alkalom is kárba vész, mert a hihetetlen éles lövést Zamora biztos kézzel fogja.