Anyagbeszerző Központ

Mióta a kormány által tervezett Központi Anyagbeszerző Hivatal felállításának terve kipattant, azóta az ipari és kereskedelmi érdekeltségek egymásután emelik fel tiltakozó szavukat a kormány ezen szándéka ellen.

Ezen kérdéssel szövetségünk f. évi március hó 22-én megtartott rendes évi tisztújító közgyűlése is foglalkozott s Markó Elek tagtársunk egy határozati javaslatot nyujtott be, amelyben kimondja a közgyűlés, hogy tiltakozik az Országos Takarékossági Bizottság által javaslatba hozott Központi Anyagbeszerző Hivatal felállítása ellen és utasítja az elnökséget, hogy e határozatot indokolt beadványban juttassa a pénzügyi kormány tudomására.

Markó Elek a határozati javaslat megindokolásában a jelenvolt tagok zajos helyeslése közben rámutatott arra, hogy amikor az iparosságot úgysem tudják munkával ellátni, igen rövidlátó politika volna még az egyedüli munkaalkalomtól, a közmunkáktól is elütni őket.

Az anyagbeszerző hivatal többezer iparos és kereskedő létét fenyegeti, mert felállítása esetén csak néhány nagytőkés lesz abban a helyzetben, hogy ajánlatot tegyen. Ez az állapot egyben lehetővé fogja tenni néhány ember összejátszását és így nemhogy olcsóbban, de jóval drágábban fogja az állam szükségleteit beszerezni.

És tiltakozik továbbá az ellen, hogy amikor a kormány pénzhiány miatt kénytelen régi hivatalokat és iskolákat megszüntetni, a tisztviselők ezreit elbocsájtani, ugyanakkor új hivatalt és állásokat kreáljon.