A városi közmunkák kiadásának új rendje

Megszünt a pártarány szerint felosztás

Az utóbbi időben sokat beszéltek a fővárossal összeköttetésben álló vállalkozók körében arról a hihetetlennek hangzó állítólagos megállapodásról, mely szerint a kiadásra kerülő városi közmunkákat az egyes pártok előre megállapitott arány szerint osztják fel hiveik között.

Hogy a hiresztelésnek némi alapja van, azt igazolni látszottak a körülmények, amelyek között egy-egy közmunka odaitélése történt. A középitési bizottság ugyanis nemrégen külön albizottságot kreált, melyben minden párt részéről egy-egy tag foglalt helyet. Ez az albizottság a versenytárgyalások eldöntése előtt minden alkalommal összeült s a megbizottak maguk között előre megállapodtak abban, hogy az egyes munkákat mely vállalkozó kapja.

Heteken át az igy elkészitett lista alapján itélte oda a középitési bizottság a közmunkákat a versenytárgyalások kiszemelt résztvevőinek, ami természetesen nem tetszett a mellőzött vállalkozóknak s követelték, hogy a szükkörü albizottság helyett ismét a plénum döntsön a munkák kiadása tekintetében.

A vállalkozók kivánsága most teljesült, mert egy váratlan incidens felboritotta a bizottsági tagoknak fenti megállapodását. A legutóbbi albizottsági ülésen ugyanis a megbizottak nem tudtak megegyezni egy milliárdos munka odaitélésében, mire elhatározták, hogy az eddig rendszeresitett előzetes megbeszéléseket megszüntetik s ezentul a bizottság plénumában fogják eldönteni, hogy ki kapja meg az egyes közmunkát. A pártok megbizottai ezt a határozatot a középitési bizottságnak be is jelentették.