Jó piaca lesz a zöldségnek és gyümölcsnek

Budapest, május 15.

Jó piaca lesz a zöldségnek és gyümölcsnek az idén, ha a nemzetgyűlés bőszavú kisebbsége is úgy akarja. A kormány ugyanis nagy nehézségek és hosszú tárgyalások után most már végleg tető alá hozta Ausztriával a kereskedelmi megegyezést.

Az egyezség szerint a magyar zöldség és gyümölcs egynegyed-egyötöd vámmal mehet ki az osztrák piacra. Nagy előny ez, csak tudjuk idejében kihasználni.

Félő azonban, hogy a nemzetgyűlésen a radikális és nemzetközi honatyák olyan sokáig húzzák még a költségvetés vitáját, hogy idejében nem kerül sor az osztrák kereskedelmi szerződés letárgyalására. Ezért a szélsőbaloldali honatyák lesznek a felelősek.

A főldmívelésügyi miniszter már minden előkészületet megtett, hogy a zöldség, gyümölcs, hagyma és korai burgonya minél több mehessen ki. Makón nagy hagymaértékesítő szövetkezet alakulásához járul hozzá több milliárddal.

Nagykörös, Kecskemét és Csongrád termelőinek bevonásával pedig a Duna-Tiszaközi Kamara zöldség- és gyümölcsértékesítő szervezetét iparkodik nagy erővel alátámasztani.

Végtelenül sajnálatos lenne, ha mindez a fáradság és áldozat hiába lenne olyan politikusok szószátyárkodása miatt, akik a nép előtt is csak gáncsolni és szavalni tudnak, de hasznos cselekedetet nem tudnak fölmutatni.