Egészségtani muzeumok

Dr. Liebermann Leo egytemi tanár felhivást intézett az ország nagyobb városainak tanácsaihoz egészségtani muzeumok felállitása érekében.

A muzeumok czélja az volna, hogy a lakosság megismerje egészségének és életének ellenségeit s a védekezés eszköeit s hogy az egészségtani ismeretek szemlélhető módon terjesztessenek a nép között.

A muzeumot egyszerü eszközökkel egy tágas, könnyen hozzáférhető helyen kellene berendezni s felszerelni az ivóvíz tisztántartására szolgáló különböző rendszerű eszközökkel, kutak és vízvezetéki betendezések rajzaival, mintáival, szellőztető készülékek, építő anyagok, szobafestékek, fűtésbeendezések, világítási eszközök, alkások, bútorok, ruhaneműek fertőtlenítésére szolgáló eszközök mintáival, a miket az ilyen eszközök készitésével foglalkozó gyárak sajátéredekükben minden költség nélkűl bocsátanának a muzeum rendelkezésére.

Ezeket a tárgyakat az orvosok időnkint bizonyára szivesen ismertetnék s a muzeumok így igen hasznos szolgálatot tehetnének a közegészség ügyének.