Elismerés egy buzgó régiséggyűjtőnek

Darnay Kálmánt, ki nemrégnyitotta meg sümegi muzeumát a közönségnek, a közoktatásügyi miniszter azért a buzgalomért, melylyel a Balatonmellék régészeti és történelmi emlékeit áldozatok árán is törekszik a pusztulástól megmenteni, szép elismerésben részesitette. A miniszter a következő levelet intézte hozzá:

*Nemes és hazafias munkálkodását,melyet huszonöt éven át folytatott oly irányban,hogy a Balaton mellékének régészeti és történeti emlékeit a pusztulástól megmentse és azokat atudomány közkincsévé tegye,mindig élénk érdeklődéssel és figyelemmel kisértem.

Most, a midőn nagyfontosságú gyűjteményét külön épületben és a tudomány igényeinek megfelelő szakszerű és tanulságos fölállitásban mint nyilvános gyűjteményt adja át a köhasználatnak, örömmel ragadom meg az alkalmat, hogy hazánk közművelődése érdekében kifejtett buzgó és sikeres fáradozásaiért elismerő köszönetemet nyilvánítsam. *

Sümeg város tanácsa egyhangulag elhatározta, hogy Darnay Kálmán érdemeit jegyzőkönyvében megörökíti. Az erről szóló díszesen kiállitott jegyzőkönyvi kivonatot szeptember 7-én adta át a város elöljárósága Darnaynak.