Mi újság?

Méreg a gyöngyvirágban


A gyöngyvirágban egy híres botanikus veszedelmes mérget fedezett fel, a mennyiben nem csak a virágban, hanem annak szálaiban is kéksavat talált. Egy tengeri malacz fülébe töltött főtt gyöngyvirág leve az állatot rövid idő alatt a mérgezés összes tünete között megölte. 

A florenzi orvosi kongresszus


A Florenzben megtartott orvosi kongresszusban a legtöbb szaktudós oda nyilatkozott, hogy a naponta szellemi munkával elfoglalt embernek a most általánosan elterjedt nézet ellenére, nem öt vagy hat, hanem legalább nyolcz órai éjjeli nyugalomra van szüksége; ellenkező esetben az illető testi ereje rövid idő múlva rohamosan csökken.

Az erdélyi Kárpát-egyesület néprajzi múzeuma

Magyarországon, néhány abbamaradt kezdetet nem számitva, eddigelé csak egy néprajzi intézetünk volt; a Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztálya, mely elhunyt igazgatójának, Jankó Jánosnak buzgó munkája folytán szintén csak nemrég fejlődött annyira, hogy a külföldi e nemű intézményekkel egy sorba helyezhető legyen.
A Kolozsvárott a mai napon Mátyás király szobrának leleplezésével egyidejűleg megnyitandó Erdélyi Kárpát-Egyesület nép- és tájrajzi múzeumában hazánkban immár egy másik ilynemű intézet is támadt, mely a kezdet után itélve, az ország második egyetemi székhelyén bizonyára hatalmas nemzeti kulturális bástyává növi ki magát.

Az influenza járványos


Az influenza járványos és nagy mérvben ragályos betegség. Hogy a fejfájástól és a náthától megszabaduljunk a legtöbb esetben idejében alkalmazott pár gr. Salaphen néhány óra alatt bevéve elégséges. Idősebb és gyengébb egyéneknél azonban ezen betegségnek káros hatása van az erő állapotára is.Nem eléggé ajánlható lyesetben a Somatose használata.


Az óriás termetűek nem valami egészséges emberek


Az óriás termetűek, mint egy Miege nevű franczia orvos kimutatta, rendszerint nem valami egészséges emberek ,majdmindegyiknek van valami testi vagy szellemi betegsége. Ez áll a történelemben említett óriás termetű emberek legnagyobb részére is. Így hát nem nagy hasznot tett az emberiségnek az a gazdag franczia a ki vagyonát óriás termetű házaspárok kiházasítására hagyományozta.

Az öngyilkosok czipője

Sajátságos jelenség, hogy az öngyilkosok kilenczven százaléka a tett elkövetése előtt leveti csizmáját vagy czipőét. Ezen különös jelenség oktá dr. Gordon Hogg, a londoni halottvizsgáló bizottság elnöke már sok év óta kutatja, de eddig kielégitő magyarázatot nem talált.

A műemlékek és leletek védelme

Wlassics Gyula közoktatásügyi miniszternek régi szándéka, hogy az ország területén napfényre kerűlt tudományos leletek, úgyszintén a köz- és magántulajdonban lévő összes műkincsek védelméről törvények útján gondoskodjanak. Ennek előkészítésére október 8-án a múzeumok és könyvtárak országos felügyelősége Fraknói Vilmos országos főfelügyelő elnöklésével ülést tartott. Az ülés Wosinszky Mór munkálata alapján megállapodott az ingó műemlékek és leletek védelméről szóló törvényjavaslat alapelveiben és annak végleges szövegezésével Wosinszky Mór felügyelőt és SchönherrGyula előadó-titkárt bízta meg. Az országos főfelügyelőség munkálatát az országos tanácsban leendő tárgyalás után már a legközelebbi időben a miniszter elé terjesztik.