Egy óriáskigyó kalandos utazása Szumátra szigetétől Budapestig

Wack Keresztély magyar származásu. Szumatra szigetén élő gumiültetvényes, aki a távolban sem feledkezett meg hazájáról, értékes ajándékot akart küldeni a budapesti állatkertnek. A mult év augusztusában Szumatra szigetén hosszas küzdelem után elfogtak egy óriáskigyót. A kígyó szinte példátlan volt a maga nemében. Hét és fél méter hosszú, harmincöt centiméter vastag volt és fejét két szarv „diszitette”. Wack megvásárolta az óriáskigyót és megbizott egy szumatrai holland állatkereskedőt, hogy szakszerű módon szállítsa Budapestre az állatot. A költségek fejében nyomban át is adott 150 holland forintot.

Wack ezután rokonai látogatására Magyarországra utazott Budapestre évre bejelentette a fővárosnak, hogy a megérkező kigyót az állatkertnek ajándékozza. Az állatkert örömmel várta az értékes ajándékot és mikor öt hónap mulva, a mult hét elején jelentették Triesztből, hogy a kígyó megérkezett, nyomban Triesztbe küldték Auer Károly állatkerti főfelügyelőt. Auer Károly Triesztbe érvet átvette a ládába csomagolt kigyót és Budapestre hozta. Vasárnap délelőtt nagy elővigyázat mellett át akarták venni az értékes és veszedelmes ajándékot. Kellő óvatossággal felnyitották a ládát és legnagyobb megdöbbenésre hatalmas vértócsában, döglötten találták a kigyót.

Az állatkereskedő gondatlanul csomagolta az értékes küldeményt, négy hatalmas szeg állt ki a ládából, melyek halálra sebezték a kigyót.

Ezzel azonban még nem volt vége a meglepetéseknek. Wack Keresztély aki jelen volt a láda felnyitásánál, megállapította, hogy a kereskedő kicserélte az állatot, a hét és fél méteres helyett csak egy öt méteres hosszú kigyót küldött, melynek a szarvai is hiányoztak. Az állatkert vezetősége szomoruan vette tudomásul a kárt és a főváros elhatározta, hogy a holland követség utján bünvádi feljelentést tesz a szumatrai állatkereskedő ellen.