Két vitéz váltója miatt vasárnap letartóztatták Budapesten vitéz Szentmarjay Tibor gépügynököt

A budapesti főkapitánysághoz még szombaton este távirat érkezett a somogymegyei Mernye község csendőrségétől, hogy vitéz Szentmarjay Tibor mernyei lakost, aki a községből utazott, tartóztassák le, mert váltócsalás miatt eljárás indult meg ellen.

A főkapitányság részéről Vargha István detektivfőfelügyelő csoportja megállapitotta, hogy vitéz Szentmarjay Tibor gyakran szokott a fővárosba jönni és mint rendszerint, most is a Continetal-szállóban szállt meg. A detektívek azonban a Contiunitalban levő lakásán nem találták vitéz Szentmarjayt. Időközben megérkezett Budapestre a mernyei csendőrség két kiküldöttje is, akik ujabb adatokkal hoztak Szentmarjayról.

Eszerint Szentmarjay Tibor a Vitézek Mezőgazdasági Szövetkezetének gépügynöke, aki a vitézi telkein gazdálkodó vitézek számára közvetiti a mezőgazdasági gépeket. Ezenkívül Szentmarjay összeköttetésben áll a Budapesti Agrár-Globus Mezőgazdasági Rt.-gal is, amelynek irodái az Egyetem-utca 1. szám alatt vannak.

Szentmarjayt két somogymegyei vitéztársa jelentette föl, vitéz Györffy Ferenc mernyei és vitéz Orbányos Mihály somogyaszallói vitézi birtokosok. A följelentők szerint Szentmarjay kitöltetlen váltókat iratott alá velük és noha azt mondotta, hogy mindössze 10 milliót fog fölvenni a váltókra, mégis 70 milliói vett föl.

A budapesti detektivek a mernyei csendőrök adatai alapján az Agrár-Globus Rt.-nál, az Egyetem-utcai irodában vasárnap délelőtt rátaláltak Szentmarjayra, akit előállitottak a főkapitányságra. Itt a két csendőr átvette Szentmarjayt, akit a csendőrök előirás szerint, megbilincselve szállítottak el a főkapitányságról, hogy a kaposvári királyi ügyészséghez kisérjék.

Mielőtt a csendőrök utrakeltek Szentmarjaival, az egyik csendőr elment a Continental-szállodába és ott kifizette a letartóztatott lakó szobaszámláját. Szentmarjay szerint a följelentők panasza alaptalan és reméli, hogy a váltók ügyét a kaposvári ügyészségen tisztázni fogja.