Meg akarják tiltani a kávéházaknak a meleg ételek felszolgálását

A fővárosi kávéházakban – az európai nagyvárosok mintájára – ma már mindenütt bevezették a meleg vacsora rendszert, sőt sok kávéházban ebédek felszolgálására is berendezkedtek. A közönség szívesen fogadta ezt az újítást, már csak azért is, mert a kávéházak olcsó, ízletes és bőséges menüket szolgáltak fel a vendégeknek, eltérően a vendéglőktől, ahol alig ismerik a menü rendszert s a húsadagok árát még ma is oly magasra, az adagot magát pedig oly kicsire szabják, hogy egyszerű polgár csak főnyereménnyel a zsebében ülhet le a vendéglő asztalához.

Ezzel szemben a kávéházak terített asztalai délben, este zsúfoltak, s egy zenéskávéház ételforgalma többszörösét teszi ki bármely középosztályú vendéglő forgalmának. A vendéglősök természetesen rossz szemmel nézték, mint hódítják el a kávéházak törzsközönségüket, s ahelyett, hogy az ételek olcsó árával, jó minőségével, nagyobb adagjával igyekeztek volna visszacsalogatni vendégeiket, kenyérharcot indítottak a veszedelmessé váló testvéripar ellen.

Egy elavult fővárosi szabályrendelet szerint meleg ételeket csak e célra berendezett helyiségben szabad felszolgálni, kávéházakban tehát, ahol kávét, teát, feketét, stb. fogyaszt a közönség, csak külön elzárt helyiségben lenne szabad a meleg étel felszolgálása. A vendéglősök most belekapaszkodnak ebbe az elavult szabályrendeletbe, s erre való hivatkozással beadványt intéztek a főváros tanácsához, amelyben kérik, tiltsák meg a kávéházi helyiségekben a meleg ételek felszolgálását.

A vendéglősök természetesen megfeledkeztek beadványukban elmondani azt is, hogy ők is konkurrálnak a kávéházakkal, miután minden vendéglő feketekávét, teát és egyéb kávéházi cikket árusít vendégeinek.

A közgazdasági ügyosztály, mely a kávésok és a vendéglősök testvérharcának mozzanatait kivizsgálja, rövidesen az illetékes szakbizottság elé viszi döntés végett ezt az érdekes ügyet. Az ügyosztály javaslata teljesen érthetetlen módon a vendéglősök álláspontját védelmezi, a közgazdasági bizottság azonban értesülésünk szerint el fogja utasítani a vendéglősök beadványát.