Magyarország a XX. század elején

Magyarország a XX. század elején, föld- és néprajzi, nemzetgazdasági és társadalom-tudományi szempontból, írta dr. Czirbusz Géza, Temesvár, 1902. (A Polatsek-féle könyvkereskedés kiadása.)

Nagy becsű művel gyarapította a rendkívül termékeny szerző a magyar földrajzi irodalmat. Ilyen jó összefoglaló mű Hunfalvy munkái óta nem jelent meg Magyarországról. Nem először küzd ugyan meg a tudós szerző Magyarország összefoglaló földrajzának nehéz feladatával, mert a Balbi-féle nagy munka magyar átdolgozásakor szintén egészen és önállóan irta meg hazánk hegy- és vizrajzát, de irodalmunkban egészen új Magyaroroszág gazdasági, társadalmi éshelyrajzi leírása, ilyen egésen modern, objektív felfogásban.

Csak az a kár, hogy a szerző a politikai kérdésekbe is bele avatkozott. A mű értékéből azonban ez mit sem von le, különösen pedig nem érinti a mű természettudományi részét, a hol a hegyek és vizek avatott ismerőjénk bizonyult Czirbusz s maradandó becsü osztályozásokkal és összefoglalásokkal, hű általános képekkel és alig ismert részletekkel gazdagitotta szegényes földrajzi irodalmunkat.