A gödöllői kiállítás megnyitása

Az elmult csütörtökön délelőtt volt a sajtóbemutatója a Faluszövetség és a Gödöllői Járási Közművelődési Egyesület által rendezett gazdasági és ipari kiállításnak a gödöllői premontrei rend hatalmas iskolaépületében.

A kiállítás valóban minden dicséretet megérdemel.
A kiállítás sikeres eredményéért különös dicséret illeti vitéz Endre László főszolgabírót és Kovács Lajos dr. premontrei főigazgatót, akik a lelkei voltak a nagyjelentőségű ipari kiállítás rendezésének.

Nem szabad azonban figyelmen kivül hagyni Harsányi László, Pohl Sándor, Schlayer Árpád, Hegedüs Aladár nevét sem, akik szintén nagy áldozatkészségről tettek tanubizonyságot a kiállítás rendezése alkalmából.

A kiállítás legértékesebb része a két hatalmas termet betöltő egyházművészeti csoport. A csoport legértékesebb részét a gödöllői királyi vártemplom műkincsei teszik ki, amikhez különösen sok történeti emlék is füződik. Külön terme van a hadtörténeti emlékeknek.

Az értékes dolgok között van az a hires látcső, amelyet a szomorú emlékű Görgey Arthur használt az isaszegi csata napján. A látcső mellett szerényen pár darab Kossuth bankó, majd Rózsa Sándor egyik betyárjának harci karikás ostora huzódik meg a komoly üvegszekrény alatt.

A hadtörténeti teremből az ipari kiállítás helyiségeibe jutunk, ahol különösen kiemelkedik a kiállító Hangya szövetkezet ízléses pavillonja. Érdekes továbbá még a Gál Imre igazgató által berendezett méhészeti osztály, ahol egészen a XV. századig visszamenőleg mutatják be a méhészet fejlődését. 

Ugyanebben az osztályban látunk kolozsvári, brassói, tordai mézeskalácsokat eredeti csomagolásban. Ritkaság gyanánt szolgál egy kis kaptár, amit Szibériából hoztak a gödöllői kiállításra. A méhészeti osztály mellett foglal helyet az erdészeti osztály, melyet Hepke Arthur és Lengyel Viktor főerdőtanácsnokok rendeztek be.

A többi, helyszüke miatt meg nem említhető osztály mellett az a különös és majdnem újszerű tulajdonsága van még a gödöllői kiállításnak, hogy a kiállítók kizárólag iparosokból és gazdákból kerültek ki. A kiállítás megnyitásán József királyi herceg mondta az ünnepi megnyitót.