Milyen a jóminőségű hústakarmányliszt?

Az szürke, vagy vörösszürkeszinű, átható, mindamellett nem kellemetlen szagú por. A nagyon régi, vagy az elromlott hústakarmányliszt nagyon kellemetlen dögszagú. Az ilyen már csak trágyázásra való.

A nagyon nagy melegnél szárított – készült – hústakarmányliszt fehérje tartalmának emészthetősége annál rosszabb, minél hosszabb ideig tartott a szárítása a magasabb hőfoknál. A megfelelő gonddal készült hústakarmánylisztben lévő fehérjék majdnem tökéletesen emészthetők. 

Teljesen megbízható gyárból, illetve kereskedőtől szerezzük be hústakarmánylisztszükségletünket. A szállított áruból pedig vegyünk pontosan az előírás szerint mintát és ezt vizsgáltassuk meg a budapesti állatélettani és takarmányozási kisérleti állomáson (II. ker. Kitaibel Pál-utca 4. szám). 

Egyik németországi vegyvizsgáló állomáshoz hústakarmánylisztnek jelzett takarmánymintát küldöttek be vizsgálatra. A megfelelő vizsgálati eljárással megállapították, hogy az nem közönséges hústakarmányliszt, hanem minden valószínűség szerint hullaliszt. Gyártják ez utóbbit úgy elhullott, mint megölt beteg állatokból is.

Akik az említett takarmánymintát megvizsgálták, jellegzetes tünetek kiséretében megbetegedtek. A kezelőorvos bakteriumos fertőzésre gondolt. A gyanu a vizsgált takarmányra terelődött. Megvizsgálva ez utóbbit, abban különféle baktériumot találtak. S az abból kitenyésztett baktériumtörzs fehér egerekre nézve bizonyult nagymértékben mérgezőnek. A gyanu tehát nem volt alaptalan.

Sikerült tehát megállapítása annak, hogy a kérdéses hústakarmányliszt ragályos betegségben elhullott állat részeiből készült s előállításánál minden valószínűség szerint nem jártak el kellő gonddal. Vagyis a beszárítás alkalmával nem tették teljesen tönkre a káros baktériumokat.

Nem sikerült azután megtudni azt, hogy nem betegedett-e meg haszonállat, amelyet ezen takarmánnyal etettek, s hogy ott, ahol feletették, szintén nem fertőzött-e meg az embereket! Ragályos betegségben elpusztult, illetve kiirtott beteg állatokból is lehet, megfelelő gonddal és sterilizálással, kifogástalan hústakarmánylisztet gyártani. Ez utóbbi azonban az eltartás alkalmával is fertőzötté lehet. Épen ezért kell beszerzésénél óvatosan eljárni.