A világtermés emelkedése

A római nemzetközi mezőgazdasági intézet jelentése a szemes termés megnyugtató emelkedéséről tesz tanuságot, kivéve a zabét, amely az Egyesült Államok zabtermésének csökkenése miatt elmaradt a mult év mögött.

Buzában 12.5, rozsban 38.5 és árpában 12 millió mázsával nagyobb a termés a tavalyinál, a zabnál a csökkenés jelentős, több mint 24 millió mázsa.

A termés emelkedése különösen a keleteurópai államokban kedvező, ahol a többlet 28%-ot tesz ki. Ez a kedvező eredmény előreláthatólag még kedvezőbbé fog alakulni az ausztráliai és argentiniai terméseredmények révén, amely országokban igen gazdag aratást várnak.

Ugylátszik, a római jelentésnek tulajdonitható a chicagói tőzsde lassu átváltása a baisse felé s az árak csökkenése a vezető piacokon.

Külön ki kell emelnünk, hogy a rozsban a terméstöbblet sokkal nagyobb lesz s a 40%-ot meg fogja haladni, mert a római intézet kimutatásában sem Oroszország, sem Németország nem szerepel, amely országokban pedig a világ rozstermésének nagyobbik fele kerül cséplés alá.