Gumielasztikum

Mulatságosabb dolgot, mint azt a nagy fenekedést, amely a Gumirészvények emelkedése és bukása körül kerekedett, elképzelni se lehet.

Amig a mult évben az egész világpiacon a gumiárak hirtelen emelkedése következtében a gumigyárak részvényei magasra szöktek és mindenütt a gumi állott az érdeklődés középpontjában, addig Pesten a két magyar gumigyár részvényeivel az ördög se törődött, elhanyagoltan hevertek a piacon és senkinek se jutott eszébe Gumirészvényeket vásárolni. 

Most, mikor a tultermelés következtében erős baisse állott be s szerte a világon, minden olyan vállalat részvényeiben, amelyek a gumival bármiféle kapcsolatban állanak, nagy a kinálat, akkor hirtelen Gumihossz tör ki a pesti tőzsdén, amely azonban csakhamar gyors és dicstelen véget ért. 

Szóval a pesti tőzsdén egyes részvények áremelkedése vagy esése épp ugy nem áll összefüggésben a való élettel, mint ahogy a termés jó- vagy rossz volta nem befolyásolja a bankjátékost, bevágjon-e ötre vagy sem.

A nagy közönség persze, ettől a kártyajátéktól távolmaradt.
Okos ember rég nem nyul olyan papirhoz, amelyről tudja, hogy annak a bizonyos nagyrészvényesnek a keze benne van, ha pedig a kulissz a kelleténél jobban belefeküdt most a játékba, azért csak magára vessen.

Annyiszor kopasztották meg a magyar részvénybirtokost a Szabadságtéren, annyiszor sózták a nyakába a sok Fekete Pétert, hogy most már rezignáltan szemléli igen sok ember azt a nagy jajveszékelést, amely a tőzsdepalota felől hangzik.