Itt a pengő!

Köztudomású, hogy jövő évi január hó 1-én életbe lép a kötelező pengőszámítás és a Magyar Nemzeti Bank december hó 27-én a pengőbankjegyeket és pengőérméket forgalomba hozza.

Egyetlen rövid nap választ el tehát bennünket attól a pillanattól, amikor az ország újjáépítésének nagyszerű jelképe: a pengő, megjelenik a nemzet szine előtt és szinigaz csengésével visszahozza közénk a boldog béke annyira várt állandóságát, vele együtt a munka szeretetét és emberhez méltó megbecsülését.

A papirkorona befejezte dicstelen életét.
Úgy mult ki a világból, mint egy gonoszszívű ember: teremtett lélek sem ejt utána könnyet. Ma még elevenen kísért fájó emléke, de bízvást reméljük, hogy az ezüstfényben csillogó pengőérmék és a nemesrajzú, finompapirosú pengőbankjegyek szerény számjegyei mindnyájunkkal el fogják feledtetni az elmúlt tízesztendő tengernyi keserűségét.

Rendületlenül hisszük, hogy a frissen és izmosan megszülető pengő leleplezetlen őszinteségével, belső értékében rejlő erejével és alkotóinak azzal a tiszta szándékával, hogy mindenkihez eljuttassák, aki becsületes munkát ad érte cserébe: a jobb jövő hajnalát hirdeti.

Adja isten, hogy így legyen!

A pengőérmék alakját itt közöljük sikerült fényképfelvételekben.
A felső sor az érmék előlapját, az alsó a hátlapjukat ábrázolja. Az 1 pengős ezüstből, az 50, 20 és 10 filléres nikkelből, a 2 és 1 filléres rézből készült. A képek körülbelül félszer nagyobbak, mint a valódi nagyság.