A ma mestere

Ilyen verseny mellett sokan és talán a legjobbak lemaradtak a küzdelemben, nem bírják szússzal, nem ököllel! Az az iparos, ki a munkát mindenáron meg akarja kapni – és melyik nem akarja? – számol és számol; mér és szoroz és oszt, leszorítja önmaga az árakat – haszon, óh békék szép valósága, ma csak lidérctünemény – s mire kalkulációja készen van, megdöbben, hisz még mindig olyan ez a végösszeg, hogy békében egy hadsereget lehetett abból felszerelni!

És kezdődik elölről a számítás; itt-ott lecsípni valamit, ott is elhagyni, amit már alig is lehet s végül előtte áll a kész költségvetés.

És most kezdődik az igazi tortúra; hajsza a bánatpénz után.
Honnan? Incasso, az hiú remény; jó barát, az is szegény ördög; rokon, minden hiába; marad a bank, a legszörnyűbb intézmény a megszorult ember részére.

Sokszor eltűnődtem azon, minek, illetőleg kinek részére vannak a bankok?
Akinek pénze van s el akarja helyezni, annak alig fizetnek valami kamatot, akinek pénzre van szüksége, annak Isten legyen irgalmas. Ha az az iparos 5 milliót mer kérni, megbotránkozik a vezérigazgató, a könyvelő, a gépíró kisasszony, a bankszolga; de 5 milliót! Hova gondol? Hivatkozik, az iparos jól felszerelt műhelyére, 2-3 telkére, 40-50 hold földjére, berendezett lakására, becsületére, ez egy bankigazgatónak semmi, nem teheti a Wertheim-szekrénybe.

Nagy huza-vona, végül kap váltóra 3 havi lejárattal 2,000.000 koronát.
Szalad váltóért, keres jótállót, végül megvan minden s akkor a pénztárnál kifizetnek neki 1,634.000 koronát. Ez magyarul annyit jelent, hogy egy évre a 2,000.000 korona után 1,456.000 koronát kell fizetni. Mert beszélhetnek törvényes kamatról, kezelési költségről, bekebelezési illetékről, meg mi a csudáról, mindegy ez kérem, tény, hogy 3 hónapi kölcsönért 364.000 koronát lehet levonni.

Ezek és még sok százféle az a nehézség, az a küzdelem, melyen átvergődik a ma mestere és ha még soká tart a küzdelem, elfárad a kar, ernyedten esik vissza s kihull a kalapács, a fürész, az ecset és összeroppan, elvész egy nemes multtal bíró tisztes osztály!

Ez nem lehet! Nem szabad megtörténnie!
Fogjunk össze mind, mind, akik magyarok, keresztények és iparosok vagyunk, fogjunk össze, segítsünk magunkon az Isten is megsegít.
Z. B.