A késhegyig menő harc jegyében 8, majd 12 órás üléseken indul ma meg a költségvetési frankvita

A nemzetgyülés hétfőn délelőtt 11 órakor kezdi meg a pengő-költségvetés vitáját és az egymással szembenálló pártok vasárnap seregszemlét tartottak, hogy teljes fölkészültséggel indulhassanak a ma még teljesen bizonytalan kimenetelü parlamenti küzdelembe. Annyi kétségtelenül megállapítható, hogy a politikai atmoszféra a költségvetési vita premierjén feszültebb, mint valaha.

Junius 1-ig ugyanis harmincöt ülésnap áll a Ház rendelkezésére és Bethlen miniszterelnök előre is az ellenzékre háritja a felelősséget, ha eddig az időpontig nem kerül tető alá a pengő-költségvetés, a tavalyi és az idei appropriáció, továbbá a Postatakarékpénztárról és a Pénzintézeti Központról szóló törvényjavaslat, amelyet előreláthatóan az appropriációs javaslatba fognak belefoglalni. A miniszterelnöknek ez a bejelentése, különösen pedig a felelősség kérdésének fölvetése még jobban kiélesitette a politikai helyzetet és erre vonatkozóan a demokratikus ellenzék egyik vezére a következőket mondotta tudósítónknak.

- A demokratikus ellenzéki pártok vezető tagjai vasárnap bizalmas tanácskozáson beszélték meg a politikai helyzetet és elhatározták, hogy tekintettel a kormánynak eddigi müködésére, semmi körülmények között sem nyujtanak segitő kezet ahhoz, hogy a miniszterelnök által bekonferált törvényjavaslatok a megjelölt határidőre tető alá kerüljenek. Ha Bethlen gróf ezért reánk háritja a felelősséget, mi vállaljuk ezt, mert sokkal nagyobb veszedelmet látunk az országra nézve a Bethlen-kormány megmaradásában, mint abban, hogy ha a kormány nem tarthatja be a juniusi terminust. A miniszterelnök azzal is fenyegetődzik, hogy a költségvetési vita elhuzódása esetén az ötvenmilliós ujabb beruházásokat a nyár helyett csak a jövő tavasszal tudja kiirni, mi azonban nem látjuk nyomait az eddigi beruházásoknak és igy nem látjuk garantálva az ujabb ötvenmilliós összeg hasznos fölhasználását sem.

- Mi tehát fölvesszük az odadobott kesztyüt, nem jelenünk meg sem hétfőn, sem akármikor a jövőben semmiféle pártközi konferencián és a kormány bukásáig álljuk a "késhegyig menő" harcot, amelyet a miniszterelnök bejelentett az ellenzékkel szemben. Az ellenzéknek ez a harcias hangulata nagy föltünést keltett a kormánypárti képviselők között, akiknek egy része vasárnap este fölvetette azt a gondolatot, hogy tekintettel a nemzetgyülés munkarendjét biztositó pártközi megegyezés szükségességére, Zsitvay Tiborra kellene bizni a béketárgyalások meginditását, ezeknek kudarca esetén pedig rövid időn belül gondoskodni kellene nemcsak a 12, hanem a 16, sőt a 20 órás ülések bevezetéséről is.

A  munkatársunk beszélt ezekről a kérdésekről Zsitvay Tiborral, a nemzetgyülés alelnökével, aki a következőket jelentette ki: - Eddig még egyik oldalról sem fordultak hozzám azzal a kéréssel, hogy tárgyalásokat inditsak a pártközi béke megteremtése érdekében, ha azonban fölmerül ez a kívánság, a legnagyobb készséggel fogok az egymással szembenálló pártok rendelkezésére állani. Kétségtelen ugyanis, hogy a megegyezésre nem a pártoknak, hanem az országnak van szüksége. Ami pedig a nemzetgyülés üléseinek meghosszabbitását illeti, az uj házszabály nem ugy intézkedik, hogy 12 órásnál hosszabb ülés nem lehet, hanem ugy, hogy a meghosszabbitás időtartama legföljebb 12 óra lehet. A rendes ülések tehát 12 órás meghosszabbitással 16 órásak lehetnek, tekintettel pedig arra, hogy a költségvetést rendes körülmények között is 8 órás ülésen tárgyalja a Ház, szó lehet arról, hogy a költségvetés vitája tizenkétórás meghosszabbitással akár huszórás üléseken folyhassék. Remélem azonban, hogy ilyen hosszu ülésekre nem lesz szükség.

Munkatársunk érdeklődött a kormánypárt vezetőségénél is, ahol azt az információt kaptuk, hogy az egységespárti képviselők már ezen a héten - előreláthatóan csütörtökön - javaslatot fognak előterjeszteni a tizenkétórás ülések bevezetésére és amennyiben az ellenzék csakugyan nem hajlandó megröviditeni a költségvetés vitáját, hamarosan sor kerülhet a tizenhat-, sőt esetleg a huszórás ülésekre is.