Egy féllábu azsan provokatőr el akarta adni őrgróf Palavicini Györgynek Nádosy titkos naplóját

Egy féllábu azsan provokatőr el akarta adni őrgróf Palavicini Györgynek Nádosy titkos naplóját.

Az őrgróf a rendőrség kezére juttatta dr. Fekete Györgyöt, aki néhány hét előtt két frankklisének mondott kőlapot küldött a franciáknak. – A Beszkártól 100 milliót csalt ki, hogy leleplezze a Beszkár leleplezőit

Budapest utcáin föl-föltűnik egy jólöltözött, borotváltarcu, kétmankón járó féllábu rokkant fiatalember, aki mindenütt jelen van, ahol kétes ügyek szolgálatában pénzt lehet keresni. Ez a féllábu rokkant a minap megjelent őrgróf Pallavicini György lakásán és hosszu mondókában tudtára adta a őrgrófnak, hogy szolgálatára akar állni s jó összeköttetési folytán módjában van megszerezni Nádosy Imre országos főkapitánynak a frankügy leleplezéséig megirt titkos naplóját, továbbá néhány olyan levelet, amely az ügyre vonatkozóan Bethlen István gróftól származik.

Miután őrgróf Pallavicini Györgyhöz nem először fordultak azsán provokatőrök s igy gyakorlata van a frankügy adathordozóinak ellenőrzésében, nyomban értesítette a főkapitányságot különös látogatójáról. Dr. Marinovich Jenő főkapitány személyes intézkedésére a rejtélyes napló leleplezőjét detektivek igazoltatták s így csakhamar kiderült, hogy az őrgróf látogatója az a Fekete György dr., aki néhány hét előtt a Budapesten tartózkodó francia megbízottaknak fölajánlotta, hogy megszerzi a még hiányzó frankkliséket megfelelő dijazás ellenében.

Dr. Fekete György két üres kőlapot annak idején valóban megszerzett Szendrey Lászlótól és eljuttatta azokat Royére francia rendőrfelügyelőhöz. A rendőrség ez alkalommal – amint megirtuk – kihallgatta Feketét és bár utána elbocsátották a főkapitányságról, a vele szemben lefolytatott bizalmas nyomozásról terjedelmes jelentést küldtek a belügyminiszternek. Különben Fekete György több helyen kisérletezett a Nádosy-féle bizalmas napló értékesítésével és ilyen alkalmakkor a következő fantasztikus mesét adta elő:

- Az én édesapám miniszteri tanácsos és jóbarátságban van Nádosy Imrével, akit én személyesen is nagyon jól ismerek. Még amikor a frankügyről szó sem volt, véletlenül föntjártam a belügyminiszteriumban s látogatást tettem az országos főkapitánynál, aki amikor beléptem a szobájába, iróasztala fölé hajolt és sajátkezüleg irt egy zöld bőrkötéses, vastag könyvbe. Később értesültem, Nádosy országos főkapitány minden nap lejegyezte a vele történő fontosabb eseményeket a zöld naplóba. Biztosan meg tudom állapítani, hogy ez a rendkivüli adatokat tartalmazó napló hova van rejtve s kevés fáradsággal meg is tudnám szerezni, ha megfelelő anyagi eszközöket bocsátanak rendelkezésemre.

A Reggel értesülése szerint a rendőrség kihallgatta ebben a ügyben dr. Fekete Györgyöt és megállapították, hogy nyerészkedési szándékból találta ki a napló meséjét.

Kihallgatása után elbocsátották a rendőrségről s az ügyben be is fejezték ezzel az eljárást. Fekete különben a Beszkár titkos pénztári elszámolása szerint egy alkalommal Rényi vezérigazgatótól 100 millió koronát kapott, mert vállalkozott arra, hogy a Beszkárról kellemetlen adatokat közlő és leleplező cikkek informátorainak kilétét meg fogja állapítani. Mindenesetre jellemző, hogy Fekete dr. ur, aki ugy a franciáknál, mint Pallavicini őrgrófnál rajtavesztett átlátszó manipulációval, a Beszkárnál tudott pénzt szerezni…..