Póruljárnak a szegedi cigányok, mert bojkottálták a pünkösdi dalosversenyt

Szeged, május 24.

A magyarországi munkások országos dalárszövetsége pünkösd két napján Szegeden országos dalosünnepet rendezett. Az ünnepen mintegy kétezren vettek részt s a résztvevők a szombatesti különvonat érkezése után lampionos menetben vonultak a városháza elé, ahol dr. Somogyi Szilveszter polgármester üdvözlő beszédére Baticz Gyula nemzetgyülési képviselő válaszolt.

Vasárnap és hétfőn délelőtt a szinházban volt hangverseny, amelyen a 9. honvédgyalogezred zenekara is közremüködött. Vasárnap délután Ujszegeden szabadtéri hangversenyt tartottak, hétfőn délután pedig a Stefánia-sétányon Dankó Pista dalköltő szobra előtt volt az ünnepély, amelyen Juhász Gyula mondott emlékbeszédet.

A program szerint ezen az ünnepségen az összes szegedi cigányzenekaroknak is részt kellett volna venniök, de a cigányok bejelentették, hogy ők keresztényszociális alapon állanak és nem hajlandók szociáldemokrata munkásdalárdákkal együttmüködni.

Ez az eset városszerte nagy föltünést keltett és kiadták s jelszót, hogy a cigányokat bojkottálni kell. Este a kávéházak zsufolva voltak, de a tányérozó cigányokat mindenütt visszautasították.