Az ellenőr! Az ellenőr!

Szárnyas angyalok és szablyás vitézek örködtek a régi, a történelmi Magyarország fölött. Az uj Magyarország heraldikus szimbóluma egy uj figura lesz: az Ellenőr!j Mert az a furcsa emberfajta, hála a Bach-huszárok népesre szaporodott ivadékainak, olyan nagy seregre nőtt a szerencsétlen földön, mint még sehol és soha!

Nem tehetsz egyetlen lépést se szeretett felebarátom, hogy lépted e földön ellenőrbe ne ütközzék! Ellenőrzik az utazásodat és maradásodat, az ételedet és az italodat, ellenőr jár a vasuton, az omnibuszon, a villamoson és a propelleren, ellenőr vigyáz a villany- és a gázórádra, ellenőrzik az adódat, a forgalmadat, a jövedelmedet és a politikai meggyőződésedet, ellenőr fogad a moziban és a szinházban, az étteremben és a gőzfürdőben, ellenőrzik a munkádat és a szaporodásokat, a mulatságodat és a szomorkodásodat.

Akár élsz, akár halsz, nem mozdulhatsz anélkül, hogy hegyesre fent, éles, fekete ceruzák erdeje ne szegeződnék mellednek fenyegető dárdák gyanánt. Ha gyermekedet iskolába iratod, ha egyetemre akarod adni, ha átléped a hivatali szoba szürke küszöbét, ellenőrző kérdésekkel zaklat minden emberi éltek őre: az Ellenőr!

Itt mindenki született hazug és született csaló, itt nem mondhatsz, vallhatsz, jelenthetsz egy szót sem anélkül, hogy kérdések ne merednének elibéd? Miért? Kinek? Mikor mivel? A régi jóidőkben éltünk-haltunk és ki se törődött velünk. Ma is élünk vagy inkább halunk nyomoruságban, gondok és rettentő fejfájások között, de az egy vigasztalás bátoritson, hogy most minden moccanásunk szürke hivatalos könyvek holt lapjain szerepel. Csak egyet nem ellenőriz a mindenható és fölöttünk őrködő transzcendentális hatalom:

Meddig birjuk ki az ellenőrzés e pokoli buzgalmait? Minden ellenőrzés nélkül lépheted át a tartomány kapuját, ahonnan nincs visszatérés és nem ellenőrzik azokat, akiknek lelkében kisérteties éji órák alatt kivirul az öngyilkosság sötét virága!