Khina háborúra készül

Kvang-Szu császár a hatalmakhoz és a pápához táviratban azt a kérelmet intézte, hogy a rendes állapotok visszaállításához járuljanak hozzá. A német császárhoz külön üzenetet intézett, melyben mély sajnálkozását fejezi ki a német követ meggyilkolása miatt, s a gyilkosok megbüntetését igéri.

Francziaország ridegen válaszolt az üzenetre s biztos értesítést kívánt követe és a pekingi keresztények sorsáról. Bülow német külügyminiszter egyszerűen annyit mondott a berlini khinai követnek, hogy nem is terjeszti császárja elé Kvang-Szu császár táviratát, a míg a pekingi követek nincsenek megmentve s Khina Ketteler meggyilkolásáért elégtételt nem adott. Az sem volt bizonyos még akkor, hogy a khinai császár állítólagos táviratai csakugyan a törvényes uralkodótól származnak-e, vagy vagy pedig annak az aláírását hamisították.
Mac Kinley köztársasági elnök értesítette a khinai követet, hogy kész közbenjárását fölajánlani.

Khina háborura készül. Míg a khinai császár az európai hatalmakat a barátságos viszony fenntartására kéri, addig a khinai kormányzókhoz parancsot intézett, hogy a birodalom védelmére készüljenek. Kantonban a helyettes alkirály, Takszu, az idegenek elkeseredett ellensége, felhívást intézett a lakossághoz. A felhívás egy császári parancsot hoz nyilvánosságra, mely elrendeli a fegyverkezést, s utasítja a kormányzókat, hogy háborura készüljenek.