A fiatal Kornfeld Ferenc báró is veszitett egy milliárdot a Nemzeti Clubban

A milliárdos veszteség kifizetése után a fiatal báró Dániel Tibor nyerte el az öngyilkos Hajós József veszteségének egy részét

A kártyaveszteségei miatt öngyilkossá lett Hajós József cs. és kir. kamarás trgikus esete még mindig foglalkoztatja azoknak az előkelő budapesti kaszinóknak a közvéleményét, amelyeknek a gyászos végü dömsödi földesur tagja volt. Ezeknek az exkluzív társasköröknek a tagjai az elmult héten valóságos nyomozást inditottak azirányban, hogy hol játszott az öngyilkos és kik voltak partnerei, akik a roppant téteket elnyerték?

A Reggel, amely először adott hirt a dömsödi földbirtokos tragikus veszteségeiről és öngyilkosságáról, már jelentette, hogy Hajós József, aki a Nemzeti Casinó tagja volt, a Nemzeti Clubban vivta meg azokat a kártyacsatáit, amelyek ezerholdas birtokrészének elvesztésével és a végzetes revolverlövéssel végződtek. Ez a revolverlövés a Nemzeti Clubra tereli teát a közfigyelmet. Mi történik ebben a klubban és miféle klub ez?

A régi néppárt tagjai alig néhány hónappal ezelőtt alapitották ezt a klubot, amelynek helyiségei a Vörösmarty tér 2. számu palota első emeletén vannak. A vezetőség, amelynek élén báró Dániel Tibor áll, mindenek előtt azt ambicionálta, hogy a Nemzeti Casinó tagjai minél számosabban lépjenek be ebbe a klubba is. Miután ennek nem is volt semmi akadálya, a Nemzeti Casinó több tajga be is lépett a Nemzeti Clubba. Egyideig nem is merült föl semmi kifogás az uj klub ellen. Néhány héttel ezelőtt azonban bizonyos föltünést keltett, hogy egy fiatal kaszinótag, báró Kornfeld Ferenc, báró Kornfeld Pál fia 1 milliárdot veszitett a Nemzeti Club kártyaaszatalánál.

Erről a nagy kártyaveszteségről, amelyhez természetesen az előző veszteségeket is hozzászámitották, igen sok szó esett a Nemzeti Casinóban, amelynek tajgai közül sokan nem nézték jó szemmel a Nemzeti Clubban folyó hazárdjátékokat.

Báró Kornfeld Ferenc veszteségét a család kifizette, de csak azzal a föltétellel, hogy a fiatal báró azonnal kilép a Nemzeti Clubból és hosszasabb időre elutazik Budapestről. És meg is történt, azóta báró Kornfeld Ferenc Belgrádban tartózkodik, ahol a család egyik ipari vállalatánál tölt be vezető állást.


A Nemzeti Casinó vezetősége, természetesen, egész bizalmasan – már e föltünő nagy veszteség után is – állást foglalt a Nemzeti Clubban folyt nagy kártyajáték ellen. Hajós József váratlan öngyilkossága pedig végleges elhatározásra birta a Nemzeti Casinó több előkelő tagját. Szükkörű értekezlet után elhatározták, hogy a Nemzeti Clubból kilépnek és e határozat értelmében e hét folyamán már többen ki is léptek a Nemzeti Clubból.

A Nemzeti Club vezetőségét ezek a kilépések rendkivül módon kellemetlenül érintették és ebben az ügyben igazgatósági gyülést tartottak, amelyen megállapitották, hogy a Nemzeti Clubban hazárdjátékot nem játszanak. A Nemzeti Casinó tagjai kilépésüket főképen azzal indokolják, hogy az öngyilkos Hajós József kártyacsatáiban éppen báró Dániel Tibor, a klub elnöke vett részt.

Egyes hirek szerint Hajós József utolsó kártyapartnere nem mondott le követeléséről és most a családhoz fordult, hogy az öngyilkos adósságát rendezzék. Ezek a hirek nem felelnek meg a valóságnak. Hajós József az utóbbi hetekben csakis a Nemzeti Clubban játszott partnerei báró Dániel Tibor és dr. Horváth Ferenc ügyvéd voltak, akikkel szemben minden tartozását kiegyenlítette.

A Nemzeti Club elnöke, báró Dániel Tibor egyébként az események óta a klubban nyert fölvilágositás szerint, hosszabb tartózkodásra külföldre utazott.