Budapestre is küldtek két anarkistát Párisból a Mussolini elleni merénylet szervezői

A két anarkistának szombat éjjel, illetve vasárnap délelőtt kellett Budapestre érkeznie. – A párisi anarhista központ két Budapestre küldött tagját Maszák Jenőnek és Beregi Jenőnek hivják, a rendőrség pontos személyleirást kapott róluk. – Vasárnap késő éjszakáig a főkapitányság politikai osztálya a főváros területén nem akadt nyomukra

Vasárnap rendkivüli izgalmat keltő bizalmas jelentés érkezett Párisból a budapesti főkapitányságra. A szenzációs jelentés szerint a párisi anarchistacentrum, amikor a Mussolini ellen elkövetett merénylet végrehajtására egy olasz anarhistát küldött Olaszországba, ugyanakkor Budapestre is küldött két magyar anarchistát, hogy azok itt kövessenek el merényletet.

A rendőrség párisi informátora meg is nevezi a két budapesti kiküldöttet. Ezek névszerint Maszák Jenő és Beregi Jenő, akiknek pontos személyleirását is megkapta a budapesti főkapitányság. Mindkét anarchistát teljesen fölfegyverezve, bombákkal ellátva inditották utnak.

A bizalmas értesités megjelöli azt az időpontot is, amikor a két kiküldöttnek a Párisban kapott utasitás szerint Budapestre meg kell érkeznie. Eszerint az utasitás szerint a két anarchistának Budapestre szombaton este, legkésőbb vasárnap délelőtt kell megérkeznie.



A jelentés vétele után természetesen azonnal mozgósitották a főkapitányság egész politikai osztályát. Nyomban a legéberebb megfigyelés alá vették az összes vonalakat, a határállomásokat és miután föltételezhető, hogy a kiküldöttek esetleg már át is lépték a határt, a detektivek egész raja kutatta át a főváros területét, kezükben a két jelzett anarhista pontos személyleirásával, hogy ha már csakugyan ideérkeztek volna, azonnal ártalmatlanná tehessék őket.

Fölkutatták az összes szállodákat, vendéglőket, végig a legsötétebb külvárosi lebujokig és megfigyelés alá vették mindazokat a gyanus személyeket is, akik kétes elemekkel szoktak érintkezni, valamint azokat is, akik rendszerint sötét exisztenciáknak adnak szállást. Bár a rendőrség megtette a legszélesebbkörü óvóintézkedéseket a bejelentett két anarhista ártalmatlanná tételére, vasárnap késő éjszakáig sehol olyan gyanus egyéneket nem találtak, akikre Párisból érkezett személyleirás ráillene.

Igy valószinü, hogy a jelzett anarhisták még nem juthattak el Budapest területére. A párisi bizalmas információ komolyságát alátámasztja, hogy, értesülésünk szerint, a külügyminisztérium is tudomást szerzett párisi megfigyelői utján arról, hogy a Mussolini elleni merénylet irányitói Budapestre is küldtek megbizottakat, ugyancsak azzal a rendeltetéssel, hogy itt is merényletet kövessenek el.

A külügyminisztériumhoz érkezett közlés szerint a párisi anarhistaközpontból ugyanekkor más országokba is küldtek ki anarhistákat, hasonló rendeltetéssel. A rendőrség politikai osztálya természetesen vasárnap éjszaka továbbra is permanenciában maradt és a detektivsereg folytatja kutatásait és megfigyeléseit, hogy az esetben, ha a párisi jelentés csakugyan megfelel a valóságnak és ha a kiküldötteknek esetleg mégis sikerülne eljutniok idáig, itt okvetlenül kézrekerithessék őket, már megérkezésük első perceiben.