Miért késik a főtárgyalás Vázsonyi Vilmos merénylői ellen?

A vádirat már régen elkészült, de egy hónap óta az igazságügyi minisztériumban fekszik, ahonnan még nem küldötték vissza az ügyészségre. – Az ügyészség a vádtanáccsal ellentétben hatóság elleni erőszaknak minősitette a merényletet

Több mint félesztendő előtt követtek el Vázsonyi Vilmos ellen revolveres merényletet a Teréz-köruton Vannay leventeoktató és Molnár Ferenc forgalmi adóellenőr, aki azóta főellenőrré avanzsált, de a merénylők bünügye még mindig nem jutott el a főtárgyalásig. A Reggel munkatársa utánajárt e bünügy elhuzódásának hogy megállapitsa, hol és mért feneklett meg a megtorló eljárás és olyan helyen, ahol pontosan ismerik ennek az ügynek minden részletét, a következő érdekes fölvilágositást kapta:

-Vázsonyi merénylői ellen hosszu szabadságvesztéssel sujtható sulyos büncselekmény miatt, hatóság tagja elleni erőszak büntette cimén indult meg az eljárás. Ezért helyezték őket előzetes letartóztatásba. Ismeretes azonban, hogy a vádtanács ezt a sulyos minősitést nem fogadta el és a két merénylőt szabadlábra helyezte. Azóta befejeződött a bünügyi vizsgálat az elmebajjal védekező Molnárt épelméjünek nyilvánitották, az összes iratokat pedig érdemleges inditványtétel végett az ügyészséghez tették át.

A vádhatóság az iratok áttanulmányozása után arra az álláspontra helyezkedett, hogy a vádtanácsnak az enyhébb minősitésre vonatkozó fölfogása téves, mert a vizsgálat megdönthetetlen bizonyitékokat eredményezett az eredeti, sulyos minősitésre vonatkozólag. Az ügyészség szerint a két merénylő február 16-án délelőtt forgópisztollyal és Molnár Ferenc még külön bőrrel bevont vasbottal fölfegyverkezve támadta meg Vázsonyi Vilmost.

A vizsgálat tökéletesen megcáfolta a merénylők védekezését, hogy véletlenül találkoztak az eset szinhelyén és Molnár csak régi barátját, Vannayt akarta a merénylet miatt megbotránkozott tömeg dühétől megoltalmazni. Bebizonyosodott, hogy a merényletet előzetesen megbeszélték és előre elhatározták. De azt is bebizonyitottnak veszi az ügyészség, hogy a merényletet bosszuból követték el, nem Vázsonyi Vilmos, a magánember, hanem a politikus, a nemzetgyülés tagja ellen, azért, hogy őt megfélemlitve, hivatásának gyakorlásában megakadályozzák.

Tisztázódott az is, hogy a már akkor sulyosan beteg Vázsonyi Vilmost Vannay megütötte, amig Molnár Ferenc pisztolyát a meggyfabotjával védekező volt igazságügyminiszterre szögezte. Értesülésünk szerint az ügyészség nagyon részletesen és meggyőző érvekkel dolgozta föl a vizsgálat anyagát s már régebben elkészitette a két merénylő ellen a vádiratot is a sulyosabb minősités alkalmazásával, hatóság tagja ellen elkövetett erőszak büntette miatt.

Ennek a vádiratnak a kikézbesitése azonban még mindig késik, mert az összes iratok egy hónappal ezelőtt az igazságügyminiszterhez kerültek, ahonnét még nem küldötték vissza őket.